ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Nie do końca jestem z niego zadowolona. Smak ok, ale konsystencja chyba powinna być inna. W moim wykonaniu to raczej czekoladowe brownies z polewą cytrynową. Pracy z tym "musem" jest sporo, a efekt średni.
Czas przygotowania: 45 min. + 40 min. pieczenia + noc w lodówce
Ilość porcji: 12 (forma 22 cm)
Składniki na spód czekoladowy (w temperaturze pokojowej):
4 jajka
150 g cukru pudru
45 g kakao
Utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać przesiane kakao, zmiksować (masa bardzo zgęstnieje).
Ubić białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy kakaowej. Wymieszać aż powstanie puszysta masa (Będzie to trudne bo masa jest bardzo gęsta).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 min. Wyjąć z piekarniku. Pozostawić ciasto do ostudzenia w tortownicy.
Składniki na mus cytrynowy:
1/2 szklanki soku z cytryny
1 szklanka cukru
4 żółtka
115 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklnka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
W garnku zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia cukru i zdjąć z ognia.
Utrzeć żółtka z 1/2 szklanki curku. dodać gorący sok cytrynowy. Wymieszać.
Przelać z powrotem do garnka i ugotować budyń, mieszając. Gdy budyń zacznie bulgotać, zdjąć z ognia.
Przelać z powrotem do misy miksera i ubijać przez ok. kilkanaście minut, aż masa się całkowicie ostudzi i podwoi swoją objętość.
Miękkie masło dodawać po łyżce do ubitej masy. Cały czas miksując.
Ubić śmietanę. Dodać do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszać.
Masę musową przełożyć na wystudzony spód czekoladowy.
Schłodzić przez noc w lodówce.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2013/04/ciasto-czekoladowe-z-musem-cytrynowym.html