Wykonanie
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Nie do końca jestem z niego zadowolona. Smak ok, ale konsystencja chyba powinna być inna. W moim wykonaniu to raczej
czekoladowe brownies z polewą
cytrynową. Pracy z tym "musem" jest sporo, a efekt średni.Czas przygotowania: 45 min. + 40 min. pieczenia + noc w lodówceIlość porcji: 12 (forma 22 cm)Składniki na spód
czekoladowy (w temperaturze pokojowej):4
jajka150 g
cukru pudru45 g
kakaoUtrzeć
żółtka z
cukrem pudrem. Dodać przesiane
kakao, zmiksować (masa bardzo zgęstnieje).Ubić
białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy
kakaowej. Wymieszać aż powstanie puszysta masa (Będzie to trudne bo masa jest bardzo gęsta).Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 min. Wyjąć z piekarniku. Pozostawić ciasto do ostudzenia w tortownicy.Składniki na mus
cytrynowy:1/2 szklanki
soku z cytryny1 szklanka
cukru4
żółtka115 g
masła (w temperaturze pokojowej)1 szklnka
śmietany kremówki 36% (schłodzonej)W garnku zagotować
sok z cytryny z połową szklanki
cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia
cukru i zdjąć z ognia.Utrzeć
żółtka z 1/2 szklanki
curku. dodać gorący
sok cytrynowy. Wymieszać.Przelać z powrotem do garnka i ugotować
budyń, mieszając. Gdy
budyń zacznie bulgotać, zdjąć z ognia.Przelać z powrotem do misy miksera i ubijać przez ok. kilkanaście minut, aż masa się całkowicie ostudzi i podwoi swoją objętość.Miękkie
masło dodawać po łyżce do ubitej masy. Cały czas miksując.Ubić
śmietanę. Dodać do zmiksowanej masy i delikatnie wymieszać.Masę musową przełożyć na wystudzony spód
czekoladowy.Schłodzić przez noc w lodówce.