Wykonanie
Kilka dni temu wybielałam żeby efekt utrzymał się najdłużej należy przestrzegać białej diety przez dwa tygodnie. Biała dieta polega na spożywaniu niebarwiących pokarmów i
napojów. Należy unikać picia
kawy,
herbaty czarnej, białej i zielonej,
czerwonego wina, ciemnych
soków coli i innych ciemnych
napojów. Unikać trzeba ciemnych
sosów, zup oraz
warzyw i owoców takich jak
buraczki,
szpinak, czy
jagody.Dziś na obiad przygotowałam pyszny krem z
selera i
pietruszki z dodatkiem
oleju z
czarnuszki.
Olej z
Czarnuszki o charakterystycznym gorzkim i korzennym posmaku i zapachu z wyraźną nutą
pieprzu i
kminu.
Olej z
czarnuszki pomaga w leczeniu alergii i wzmacnia odporność.Działanie: hipoglikemiczne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze), przeciwpasożytnicze, silnie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, odkażające układ pokarmowy i oddechowy, moczopędne, przeciwobrzękowe, odtruwające, uspokajające, immunostymulujące (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B).
Olej z
czarnuszki ma szerokie zastosowanie w wielu chorobach wspomaga czynności trawienne, działa antybakteryjnie, wspomaga prawidłowe działanie układu
sercowo-naczyniowego, poprawia krwioobieg normalizuje ciśnienie tętnicze, bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu oraz w regeneracji
organów. Oddziałuje na układ immunologiczny, wspomaga leczenie alergii i wzmacnia odporność, pomocny w astmie, zapaleniu oskrzeli,
kaszlu, katarze siennym, liszajach, łuszczycy, trądziku, bólach głowy, stawów i zębów.
Olej z
czarnuszki możemy kupić w Semco .

Uwielbiam
seler pod każdą postacią stąd wiele przepisów na blogu z jego użyciem. Krem z
selera i
pietruszki jest zdrowy, dietetyczny pyszny w smaku dodatkowych walorów
smakowych dodał
olej z
czarnuszki.składniki1
seler3
pietruszkiolej z
czarnuszki do smakuokoło 500ml domowego rosołu drobiowego
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz biały do smakuprażone
migdały.

wykonanieObrane warzywa gotujemy al dente na parze.Odkładamy kawałki
pietruszki i
selera do dekoracji. Ugotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy
bulionem i gotujemy około 10 minut. Warzywa w zupie miksujemy na gładką masę. Możemy dodać więcej
buliony jeśli krem będzie zbyt gęsty.Doprawiamy
przyprawami i chwilę jeszcze gotujemy. Na rozgrzanej patelni grillowej przez chwilę grillujemy warzywa.Krem podajmy z grillowanymi warzywami posypanymi
migdałami całość skrapiamy
olejem z
czarnuszki.