Wykonanie
40 dag
mąki50 ml. dobrze ciepłej
wody , a właściwie tyle by zarobić ciasto jak na kluski, ale trochę luźniejsze ( dużo zależy od
mąki)
około 30 ml.
oleju ,
sól1 jako
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą
mąkę, wbijamy umyte
jajko - mieszamy
Dolewamy
olej mieszamy, dajemy 2 płaskie łyżeczki
soliWlewamy stopniowo ciepłą
wodę i ciągle mieszamy łącząc składniki
Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami
Ciągle podsypujemy
mąką , by nie przywarło do stolnicy
Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy
Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną
cebulę z
kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym wrzątku.
Przygotowanie farszu :

