Wykonanie
Co było pierwsze
jajko czy kura?

Nie ma przesady w stwierdzeniu, ze można je łączyć ze wszystkim:
owocami,
rybami, warzywami,
mięsem. Z pewnością nie zabraknie ich na świątecznym
stole. Niezależnie od
pory roku,
jaja są stałym składnikiem naszego menu. W Polsce największą popularnością cieszą się
jaja kurze.Nie mniejszą wartość mają
jaja przepiórek, perliczek i strusie. Nie sposób nie docenić ich właściwości kulinarnych. Nadają puszystość
ciastom i kremom, zagęszczają zupy i sos, są niezbędnym składnikiem panierek,a przede wszystkim doskonale smakują.Jadamy je przez cały okrągły rok,najczęściej na twardo i na miękko albo w postaci jajecznicy lub jako składnik różnych dań. Uwielbiam eksperymenty,dobre jedzenie, a w okresie Wielkanocy uwielbiam pasztety
mięsne, warzywa i
jajka. Połączyłam dwie nazwy w jedną i tak powstał Wielkanocny pasztet jajeczny bardzo zdrowy, bez
mięsa, smaczna niespodzianka dla jaroszy. Pasztet smakuje wybornie, pomimo ze nie ma w nim
mięsa. Ozdobi wielkanocny stół,zapewniam Was zniknie najszybciej, ale cały trud z pewnością docenią goście i domownicy.Pasztet podajemy na gorąco, na zimno z różnymi
sosami tatarskim,
chrzanowym,
cebulowym,
tuńczykowym lub wiosennym.

składniki10
jajek Farmio2
cebule średniej wielkości3 łyżki
oleju3/4 szkl
otręby owsianych mielonych5 dag
śmietany2
żółtka2
białka2 łyżki
koperku2 łyżki
natki pietruszki5 łyżek
groszku zielonego mrożonego lub konserwowego1/2 szkl mini
marchewek mrożonych4 łyżki startego
żółtego sera1 łyżka stopionego
masła lub
masła klarownego
sólpieprzprzyprawa do
jajek (jeśli ktoś lubi)
cukier
wykonanieGotujemy
jajka na twardo.
Cebulę obieramy,siekamy wkładamy do miski posypujemy szczyptą
cukru mieszamy,odstawiamy na 15 minut,następnie szklimy na patelni na
oleju. Ugotowane na twardo
jajka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Do miski wkładamy pokrojone
jajka,
otręby,
cebulę,
śmietanę,
pietruszkę,
koperek,
groszek zielony delikatnie mieszamy doprawiamy
solą i
pieprzem, ewentualnie
przyprawą do
jajek.Kiedy masa jajeczna jest doprawiona dodajemy
surowe żółtka,mieszamy. W drugiej misce ubijamy
białka na sztywno z dodatkiem
soli, łączymy z naszą masą jajeczną.Do foremki silnikowej wkładamy połowę naszej masy na której układamy mini
marchewki,przykrywamy pozostałą masą jajeczną,uklepujemy równamy brzegi. Wierzch posypujemy
startym serem skrapiamy stopionym
masłem. Pasztet jajeczny wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na około 30-40 minut.