ßßß
Cookit - przepis na W między czasie filetujemy pomarańczę .
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
W między czasie filetujemy pomarańczę .
Składniki
Ciasto filo
Orzech włoski
Orzechy laskowe
Morele suszone
Czekolada gorzka
Ananas
Suszona żurawina
Rodzynki
Miód
Pomarańcza
Śmietana kremówka
Limonka
Żelatyna
Cukier puder
Masło
Wino białe wytrawne
Rum
Mięta
Lody
Cytryna
Jagody
Wykonanie
Kto nie lubi deserów ręka w górę ?? Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam, tak jak moja rodzinka. Dziś przygotowałam bardzo szybki deser, który możecie zrobić w ciągu 30 minut :)Składniki1 opakowanie
ciasta filo
150gł drobno siekanych
orzechów włoskich
150g
orzechów laskow
ych2 łyżka pokrojonych drobno
moreli suszonych
200g pastylek
gorzkiej czekolady
lub
gorzka czekolada
3 plastry drobno pokrojonego suszonego
ananasa
4 łyżki
suszonej żurawiny
4 łyżki
rodzynek
królew skich3-4 łyżki
miodu
kurpowieskiego1kg
pomarańcza
500 ml
śmietany kremówki 30%
300g puree z
limonki
żelatyn
a duża -1sztpastylki
czekolady gorzkiej
300g lub 2
czekolady gorzkie
2 łyżki
cukru pudru
Kupiec2 łyżki
masła
2 jaj ka1/2 kg jag ód mrożonych lub 1/2 kg pulpy jagodowej200ml
wina białego wytrawnego
50 ml
rumu
świeża
mięta
1/2 kg
lodów
cytrynowych
WykonaniePrzygotować
żelatynę
według przepisu.
Śmietanę
ubijamy pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder
i puree z
limonki
następnie delikatnie wlewamy
żelatynę
mieszamy. Tak przygotowany mus odkładamy do z amra żalki na około 30 minutPrzygotowanie farszu do pierożkówWszystkie
bakalie
mieszamy dodajemy
miód
i pastylki
czekolad
owe dodatkowo możemy dodać 50ml
rumu
.
Ciasto filo
kroimy na paski następnie smarujemy
masłem
nakładamy farsz i zwijamy w trójkąty. Wierzch smarujemy
jajkiem
. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni na około 10-15 minut.sos
jagodowy
Jagody
zagot
ować
dodać
białe wino
przetrz e ć przez sitkoNa talerzu układamy pierożki cząstki
pomarańczy
i całkę musu z
limonki
robimy dekoracje z sosu
jagodowego
Czas przygotowania deseru 20 minut chłodzenia oko ło 30 minut
Źródło:
http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/11/pierozki-z-ciasta-filo-z-nadzieniem.html
Przepisy powiązane
Domowa masa makowa
Ananas a'la mojito
Masa makowa
Czekoladowo-rumowe kuleczki
Bakaliowa sonata
Składniki powiązane (0)