ßßß Cookit - przepis na W między czasie filetujemy pomarańczę .

W między czasie filetujemy pomarańczę .

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi deserów ręka w górę ?? Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam, tak jak moja rodzinka. Dziś przygotowałam bardzo szybki deser, który możecie zrobić w ciągu 30 minut :)
Składniki
1 opakowanie ciasta filo
150gł drobno siekanych orzechów włoskich
150g orzechów laskow ych
2 łyżka pokrojonych drobno moreli suszonych
200g pastylek gorzkiej czekolady lub gorzka czekolada
3 plastry drobno pokrojonego suszonego ananasa
4 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżki rodzynek królew skich
3-4 łyżki miodu kurpowieskiego
1kg pomarańcza
500 ml śmietany kremówki 30%
300g puree z limonki
żelatyn a duża -1szt
pastylki czekolady gorzkiej 300g lub 2 czekolady gorzkie
2 łyżki cukru pudru Kupiec
2 łyżki masła
2 jaj ka
1/2 kg jag ód mrożonych lub 1/2 kg pulpy jagodowej
200ml wina białego wytrawnego
50 ml rumu
świeża mięta
1/2 kg lodów cytrynowych
Wykonanie
Przygotować żelatynę według przepisu. Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i puree z limonki następnie delikatnie wlewamy żelatynę mieszamy. Tak przygotowany mus odkładamy do z amra żalki na około 30 minut
Przygotowanie farszu do pierożków
Wszystkie bakalie mieszamy dodajemy miód i pastylki czekolad owe dodatkowo możemy dodać 50ml rumu.
Ciasto filo kroimy na paski następnie smarujemy masłem nakładamy farsz i zwijamy w trójkąty. Wierzch smarujemy jajkiem . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni na około 10-15 minut.
sos jagodowy
Jagody zagot ować dodać białe wino przetrz e ć przez sitko
Na talerzu układamy pierożki cząstki pomarańczy i całkę musu z limonki robimy dekoracje z sosu jagodowego
Czas przygotowania deseru 20 minut chłodzenia oko ło 30 minut
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/11/pierozki-z-ciasta-filo-z-nadzieniem.html