Wykonanie
Wczoraj obchodziliśmy Dzień
Czekolady, więc wypadało to uczcić. Oprócz pokazanego w ostatnich dniach brownie na naszym
stole pojawiły się powyższe
rumowe kuleczki.Może nie jest to najszybszy
czekoladowy pomysł, ale takie święto wymaga odrobiny zaangażowania, aby później móc się na dłużej rozkoszować daną chwilą.Składniki:/45-50 sztuk/4 paczki
herbatników3 kostki
masła w temperaturze pokojowej2 paczki
rodzynek (2x100g)3 paczki
orzechów włoskich (3x150g)
olejek migdałowy,
cytrynowy,
pomarańczowy0,3-0,5l
rumu8 łyżek
kakao2-3 łyżki
cukru pudru6 łyżek wiórek
kokosowych + szklanka na obtoczeniepapilotkiPrzygotowanie:W blenderze rozdrabniamy:
orzechy (niezbyt drobno),
rodzynki (delikatnie) i
herbatniki (całkowicie). Wszystko oddzielnie.W dużym garnku umieszczamy miękkie
masło, wsypujemy rozdrobnione wcześniej składniki, dodajemy 1/2
olejku pomarańczowego i
cytrynowego i cały
migdałowy. Na koniec dosypujemy wiórki,
kakao,
cukier puder i delikatnie łączymy- stopniowo wlewamy
rum.Na początku wszystko można łączyć za pomocą drewnianej łyżki, a później wyrabiać ręką. Całość musi być dokładnie połączona.Formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach,przekładamy do papilotek, wkładamy na 20 minut do lodówki, a następnie w pudełko do zamrażalnika. Dzięki temu możemy je dłużej przechowywać i częściej wracać do ich smaku.Smacznego :)