ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-rumowe kuleczki

Czekoladowo-rumowe kuleczki

nazwa

Wykonanie

Wczoraj obchodziliśmy Dzień Czekolady, więc wypadało to uczcić. Oprócz pokazanego w ostatnich dniach brownie na naszym stole pojawiły się powyższe rumowe kuleczki.Może nie jest to najszybszy czekoladowy pomysł, ale takie święto wymaga odrobiny zaangażowania, aby później móc się na dłużej rozkoszować daną chwilą.
Składniki:
/45-50 sztuk/
4 paczki herbatników
3 kostki masła w temperaturze pokojowej
2 paczki rodzynek (2x100g)
3 paczki orzechów włoskich (3x150g)
olejek migdałowy, cytrynowy, pomarańczowy
0,3-0,5l rumu
8 łyżek kakao
2-3 łyżki cukru pudru
6 łyżek wiórek kokosowych + szklanka na obtoczenie
papilotki
Przygotowanie:
W blenderze rozdrabniamy: orzechy (niezbyt drobno), rodzynki (delikatnie) i herbatniki (całkowicie). Wszystko oddzielnie.
W dużym garnku umieszczamy miękkie masło, wsypujemy rozdrobnione wcześniej składniki, dodajemy 1/2 olejku pomarańczowego i cytrynowego i cały migdałowy. Na koniec dosypujemy wiórki, kakao, cukier puder i delikatnie łączymy- stopniowo wlewamy rum.
Na początku wszystko można łączyć za pomocą drewnianej łyżki, a później wyrabiać ręką. Całość musi być dokładnie połączona.
Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach,przekładamy do papilotek, wkładamy na 20 minut do lodówki, a następnie w pudełko do zamrażalnika. Dzięki temu możemy je dłużej przechowywać i częściej wracać do ich smaku.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/04/czekoladowo-rumowe-kuleczki.html