Wykonanie
Składnikiok. 1 , 5 kg500 g
maku (4 szklanki)100 g
masła1 szklanka
mioduOrzechy i
bakalie:200 g
rodzynek królewskich lub sułtańskich100 g
orzechów włoskich50 g
migdałów bez skórek100 g
suszonych moreli100 g suszonych
śliwek100 g
skórki pomarańczowej smażonej w cukrzeAromaty i dodatki:sok z 1
cytryny lub
limonkiskórka starta z 1
pomarańczy1,5 łyżki ekstraktu
migdałowego (lub
likieru Amaretto)po 2 łyżki:
likieru pomarańczowego,
brandy,
rumuPrzygotowanie
Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą
wodą (kilka centymetrów ponad poziom
maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 - 30 minut).
Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do
mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw.
makowe.
Rodzynki królewskie przekroić na połówki (sułtańskie należy wcześniej moczyć przez 10 minut w gorącej wodzie),
orzechy i
migdały posiekać,
morele i
śliwki pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać ze smażoną w cukrze
skórką pomarańczową.Roztopić
masło z
miodem i delikatnie podgrzać. Dodać mieszankę
orzechów oraz
bakalii, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, mieszając. Przełożyć do naczynia z
makiem, dodać aromaty:
sok z cytryny lub
limonki, skórkę startą z
pomarańczy, ekstrakt
migdałowy,
likier pomarańczowy,
brandy i
rum. Dokładnie wymieszać, spróbować (dla chętnych - można dosłodzić
cukrem). Przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.WskazówkiMasa makowa według podanego przepisu nie zawiera
cukru, słodzona jest
miodem. Jest też dość bogata w dodatki:
orzechy,
rodzynki i
bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę
cukrem.