ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 1 , 5 kg
500 g maku (4 szklanki)
100 g masła
1 szklanka miodu
Orzechy i bakalie:
200 g rodzynek królewskich lub sułtańskich
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów bez skórek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Aromaty i dodatki:
sok z 1 cytryny lub limonki
skórka starta z 1 pomarańczy
1,5 łyżki ekstraktu migdałowego (lub likieru Amaretto)
po 2 łyżki: likieru pomarańczowego, brandy, rumu
Przygotowanie
Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 - 30 minut). Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. makowe.
Rodzynki królewskie przekroić na połówki (sułtańskie należy wcześniej moczyć przez 10 minut w gorącej wodzie), orzechy i migdały posiekać, morele i śliwki pokroić w kosteczkę. Wszystko razem wymieszać ze smażoną w cukrze skórką pomarańczową.
Roztopić masło z miodem i delikatnie podgrzać. Dodać mieszankę orzechów oraz bakalii, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez około 1 - 2 minuty, mieszając. Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum. Dokładnie wymieszać, spróbować (dla chętnych - można dosłodzić cukrem). Przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Wskazówki
Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/masa_makowa/przepis.html