Wykonanie
Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z
makiem, wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę
maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi
bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę
makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić.Mielenie
maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie w swoich sklepach
mak suchy już zmielony. To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w
mleku i już nie trzeba mielić.
czas przygotowania : ok. 60 minut + czas studzenia uprażonego
makuskładniki :500 g suchego
maku niebieskiego500 ml
mleka80 g
masła100 g
śmietanki kremówki 30 %320 g prawdziwego
miodu - użyłam wielokwiatowego1/4 łyżeczki
soli150 g
migdałów150 g drobnych
rodzynek150 g
orzechów włoskich łuskanych150 g
skórki pomarańczowej smażonej3 łyżki
soku z cytrynypo 3 łyżki ekstraktu
cytrynowego i
pomarańczowego2 łyżki
rumu2 łyżki
amaretto2 łyżki ekstraktu
waniliowego albo ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej
laski waniliiew. 5 łyżek
cukru pudruprzy przygotowaniu masy do makowca - 3
białka jajek kurzychsposób przygotowania :
mak zalałam gorącym
mlekiem i prażyłam na malutkim ogniu przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Przez ten czas część
mleka została wchłonięta przez
mak a reszta odparowała i nic nie musiałam odcedzać.
Mak ostudziłam a następnie zmieliłam 2
razy w maszynce do
mięsa używając sitka z malutkimi oczkami, specjalnego go mielenia
maku. Można czynność mielenia powtórzyć jeszcze dwukrotnie jeśli ktoś chce uzyskać gładszą masę.
Orzechy i
migdały wsypałam do pojemnika blendera i zmiksowałam, ale nie na pył - pozostały w drobnych kawałeczkach. Dodałam ten gruboziarnisty proszek do
maku. Dodałam też sparzone i dobrze osączone
rodzynki oraz skórkę pokrojoną w drobną kostkę.W rondelku zagrzałam
śmietankę z
masłem,
solą i
miodem. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły przelałam zawartość do
maku. Dodałam jeszcze
rum,
amaretto,
sok cytrynowy i ekstrakty. Dobrze wymieszałam masę. Trzeba spróbować masy i ew. ją dosłodzić
cukrem pudrem - według mnie nie ma takiej potrzeby, ale każdy ma własny smak.Ta ilość masy wystarczy na farsz do 2 bardzo dużych albo 3 całkiem dużych makowców -
strucli makowych .