ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów

nazwa

Wykonanie

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem, wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam, że dużo lepiej zrobić domową masę makową samemu. I to nawet od razu za jednym zamachem więcej a część sobie zamrozić.
Mielenie maku to najmniej przyjemna część całego przepisu, ale jeśli dobrze poszukacie to może znajdziecie w swoich sklepach mak suchy już zmielony. To bardzo ułatwia przygotowania bo wystarczy go prażyć w mleku i już nie trzeba mielić.
czas przygotowania : ok. 60 minut + czas studzenia uprażonego maku
składniki :
500 g suchego maku niebieskiego
500 ml mleka
80 g masła
100 g śmietanki kremówki 30 %
320 g prawdziwego miodu - użyłam wielokwiatowego
1/4 łyżeczki soli
150 g migdałów
150 g drobnych rodzynek
150 g orzechów włoskich łuskanych
150 g skórki pomarańczowej smażonej
3 łyżki soku z cytryny
po 3 łyżki ekstraktu cytrynowego i pomarańczowego
2 łyżki rumu
2 łyżki amaretto
2 łyżki ekstraktu waniliowego albo ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii
ew. 5 łyżek cukru pudru
przy przygotowaniu masy do makowca - 3 białka jajek kurzych
sposób przygotowania : mak zalałam gorącym mlekiem i prażyłam na malutkim ogniu przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając. Przez ten czas część mleka została wchłonięta przez mak a reszta odparowała i nic nie musiałam odcedzać. Mak ostudziłam a następnie zmieliłam 2 razy w maszynce do mięsa używając sitka z malutkimi oczkami, specjalnego go mielenia maku. Można czynność mielenia powtórzyć jeszcze dwukrotnie jeśli ktoś chce uzyskać gładszą masę.
Orzechy i migdały wsypałam do pojemnika blendera i zmiksowałam, ale nie na pył - pozostały w drobnych kawałeczkach. Dodałam ten gruboziarnisty proszek do maku. Dodałam też sparzone i dobrze osączone rodzynki oraz skórkę pokrojoną w drobną kostkę.
W rondelku zagrzałam śmietankę z masłem, solą i miodem. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły przelałam zawartość do maku. Dodałam jeszcze rum, amaretto, sok cytrynowy i ekstrakty. Dobrze wymieszałam masę. Trzeba spróbować masy i ew. ją dosłodzić cukrem pudrem - według mnie nie ma takiej potrzeby, ale każdy ma własny smak.
Ta ilość masy wystarczy na farsz do 2 bardzo dużych albo 3 całkiem dużych makowców - strucli makowych .
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/12/domowa-masa-makowa-do-makowcow-innych.html