Wykonanie
Dziś podaję Wam przepis na domową masę
makową, który jest w mojej Rodzinie od wielu, wielu lat :) Taka samodzielnie przygotowana masa jest nieporównywalnie lepsza od tych kupnych, z puszki, dlatego warto poświęcić odrobinę czasu na jej przygotowanie. Zapewniam Was, że Wasze wypieki nabiorą dzięki niej jeszcze lepszego, niepowtarzalnego smaku :)Jest ona naprawdę łatwa do zrobienia i nie przysporzy Wam żadnych trudności, a z podanej ilości składników wychodzi jej naprawdę sporo! Wszelkie istotne uwagi dotyczące masy makowej zawarłam pod przepisem, także warto doczytać do końca :) Taką masę możecie spokojnie przechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno
białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę.Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony
mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie.A już jutro zapraszam Was na cudowne
makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem, ale również swoim wyglądem :))) Do jutra!SKŁADNIKI:500 g suchego
makuwoda (do zalania
maku)100 g
migdałów100 g
orzechów włoskich100 g
suszonej żurawiny lub
rodzynek100 g suszonych
śliwek50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowejskórka otarta 1
pomarańczyskórka otarta z 1
cytrynykilka kropel
aromatu migdałowego3 łyżki
masłaokoło 1 szklanka
miodu2-3 łyżki
brandy (opcjonalnie)DODATKOWO (przed samym pieczeniem wybranego ciasta):5
białek ubitych na sztywną pianę na 500 g
makuWYKONANIE:
Mak przełóż do garnka i zalej wrząca
wodą ponad jego poziom. Gdy
woda całkowicie wchłonie
mak, można dolać jeszcze troszkę, żeby się nie przypalił. Gotuj go przez 30 minut, często mieszając. Ugotowany
mak odcedź na gęstym sicie, dociskając
mak porządnie łyżką do sitka, aby
woda całkowicie ściekła i pozostaw do ostudzenia, po czym zmiel go dwukrotnie w maszynce do
mięsa na drobnych oczkach.Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej
masło i
miód, dodaj do tego posiekane drobno
bakalie, kandyzowaną skórkę, świeżo starte skórki z
pomarańczy i
cytryny, aromat i
brandy (jeśli używasz). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj do niej zmielony
mak, przesmaż całość jeszcze 2-3 minuty . Pozostaw do studzenia. Masa jest gotowa do użycia. Smacznego!WAŻNE:1. Gotowa masa u mnie ważyła około 1400 g. Jest więc jej dużo. Masę przechowuj w lodówce do 5-6 dni lub możesz ją również zamrozić, bez dodatku
białek oczywiście. Te zaś dodać do niej przed samym pieczeniem. Możesz również wykonać masę z połowy składników, jeśli nie planujesz więcej makowych wypieków.2. Do masy możesz użyć dowolnych ulubionych
bakalii i
orzechów.3. Masę dosłodź według upodobania, zmniejszając lub zwiększając ilość
miodu lub opcjonalnie zastępując go
cukrem pudrem, zwykłym
cukrem lub brązowym.4. Masę możesz wykorzystać do wielu wypieków, uprzednio dodając do niej ubite na sztywno
białka, które związują ją dodatkowo. Na 500 g gotowej masy użyj 5
białek.5. Jeśli używasz gotowego, już mielonego
maku, skróć czas jego gotowania do 10-15 minut . Dalej postępuj według przepisu, pomijając oczywiście mielenie
maku.