Wykonanie
Kutia to tradycyjne danie przyrządzanie głównie u naszych wschodnich sąsiadów, począwszy od Rosji, Litwy poprzez Białoruś skończywszy na Ukrainie. Pierwotna wersja kutii przyrządzana jest z pszenicy jednak jest ona bardziej pracochłonna. W Polsce kutia należy do dań, a raczej deserów przygotowywanych głównie na Wigilię Bożego Narodzenia.
200 g
kaszy pęczakłyżka
masłaok. pół łyżeczki
soliok. 900 ml
wody100 g zmielonego
maku2/3 szklanki
mioduok. 2 łyżki
cukru pudruaromat migdałowyok. 450 g
bakaliiu mnie:80 g
suszonych moreli80 g suszonych
śliwek80 g
rodzynek40 g fig20 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej80 g
migdałów80 g
orzechów włoskichKutia z
Bakaliami - Sposób przygotowania:
Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki).W osobnym naczyniu umieszczamy
suszone morele,
śliwki,
figi oraz
rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie
owoce odsączamy (
wodę w której moczyły się
owoce zostawiamy) i drobno je kroimy.
Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z
orzechami włoskimi.Pokrojone
orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy.
Kaszę przepłukujemy, a następnie zalewamy 1,5 szklanki czystej
wody, dodajemy
masło oraz
sól. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut dość często mieszając.Po tym czasie
kasza powinna spęcznieć, a
woda wygotować się.Następnie do
kaszy nalewamy szklankę
wody (tej w której moczyły się
owoce), zdejmujemy z ognia, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut.Następnie do
kaszy dolewamy 1/2 szklanki
wody z
owoców i znów odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie do
kaszy dolewamy 1/3 szklanki
wody w której moczyły się
owoce i gotujemy ok. 15 minut często mieszając.
Kasza powinna w tym czasie zmięknąć, a
woda wyparować. Studzimy.Do
kaszy dodajemy
mak,
miód,
aromat migdałowy (ok. 5 kropel),
cukier puder i dokładnie mieszamy.Na końcu wrzucamy pokrojone
owoce,
orzechy włoskie,
migdały i znów mieszamy do połączenia składników.