Makiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce.Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego")ok. 450 g bakaliiu mnie:60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80 g suszonych śliwek60 g suszonych moreli70 g rodzynek4 łyżki mioducukier waniliowykilka kropel aromatu migdałowego200 g makuok. 50 g masłaMakiełki - Sposób przygotowania:Migdały zalewamy wrzątkiem, a gdy ostygną obieramy.Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy.Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie.Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy.Na końcu wszystko łączymy z makiem.W tym samym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem ok. 2 łyżek oleju gotujemy makaron '"łazanki". Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do garnka, dodajemy ok. łyżkę masła i mieszamy.Makaron łączymy z podsmażonymi bakaliami i makiem.Makiełki podajemy na ciepło.