Wykonanie
Za parę dni Wigilia. Najwyższy czas zrobić własną masę
makową. Wbrew pozorom wcale nie zajmuje dużo czasu i nie jest w ogóle skomplikowana. Jeśli zależy Wam na czasie albo nie macie
maszy nki do
miel enia, możecie kupić zmielony
mak, będzie łatwiej :) Jeśli chodzi o
bakalie to dodajcie ich tyle ile lubicie i takie jakie lubicie :) A co można zrobić z masą makową? Oprócz makowców (KLIK), ekspresowe mini makowce (KLIK) lub na przykład pierogi (KLIK) :) Na pewno znajdziecie sposób by ją wykorzystać :)

500g mielonego
maku1,5 szklanki
mleka kokosowego lub innego dowolnego4 łyżek
miodu2 łyżki
masłaskórka pomarańczowa50g
suszonych moreliorzechy włoskiemigdałyrodzynkiżurawinaMak przesypujemy do rondla, dodajemy
mleko i gotujemy do czasu aż ziarna zmiękną. W tym czasie kroimy
morele i siekamy
orzechy.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z
miodem. Gdy
mak będzie już gotowy, odcedzamy go i przekładamy na większą miskę. Dodajemy
bakalie oraz
miód z
masłem. Mieszamy dokładnie i gotowe ;)
