ßßß
Składniki:500 g maku100 g masła4 łyżki płynnego miodu miodu150 g drobnego cukru100 g rodzynek100 g orzechów laskowych50 g suszonych moreliskórka starta z 1/2 pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu waniliowegosok z 1 cytrynyWykonanie:Mak wsypać do garnka, zalać gorącą wodą lub mlekiem (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zostawić w garnku do ostygnięcia. Odcedzić na sicie a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko. (Jeżeli dostaniemy w sklepie mak mielony, to nie musimy go mielić). Rodzynki namoczyć. W garnku roztopić masło z miodem oraz cukrem. Dodać rodzynki, drobno posiekane orzechy, skórkę pomarańczową oraz morele. Mieszając chwilę razem podgrzewać. Odstawić z ognia, dodać zmielony mak, ekstrakt oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.Polecam