Wykonanie
Bardzo pyszne i aromatyczne ciast dla dorosłych. Przepis podpatrzony tutaj . Zachęcam do wypróbowania.
Składniki na ciasto
orzechowe:300 g zmielonych
orzechów włoskich5
jajek110 g
cukru40 g
bułki tartej1/2 łyżeczki miałkiej
kawy rozpuszczalnej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Orzechy wymieszać z
kawą,
bułką tartą i
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Dodać
żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mieszankę suchych składników i zmiksować do połączenia. Wylać do blaszki ( 40x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st. C. Wystudzić.Składniki na ciasto
kokosowe:300 g wiórek
kokosowych5
białek200 g
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier puder. Następnie dodać
kokos, wymieszany z
mąką ziemniaczaną, zmiksować. Upiec w takiej samej formie jak ciasto
orzechowe, w 170 st. C około 30 minut. Wystudzić.Składniki na masę
bakaliową:100 g posiekanych
orzechów włoskich100 g posiekanych
orzechów laskowych100 g posiekanych
migdałów100 g
suszonej żurawiny100 g wiórek
kokosowych100 g
rodzynek1 szklanka
rumu1 , 5 puszki masy krówkowej200 g miękkiego
masłaWykonanie;Wszystkie
bakalie połączyć razem w misce i zalać
rumem, mieszać co jakiś czas, by równomiernie przeszły
alkoholem. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Następnego dnia
masło zmiksować z masą
krówkową, dodać
bakalie. Masę wyłożyć na
orzechowy spód, przykryć blatem
kokosowym.Składniki na polewę:100 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady2/3 szklanki
śmietany kremówki ( 30 - 36 % )50 g posiekanych
migdałówWykonanie:Przygotować polewę.
Czekolady rozpuścić ze
śmietanką w kąpieli
wodnej. Polać polewą wierzch ciasta, posypać
migdałami.
Smacznego!