Wykonanie
Ten przepis wypatrzyłam na blogu "Gotuję bo lubię" już ponad rok temu.... Nie było tylko sposobności by się z nim zmierzyć :) Ciasto wychodzi obłędne... cudownie chrupiąca alkoholowa masa z dodatkiem kajmaku....
kokos....
czekolada.... Można chcieć czegoś więcej? Bardzo eleganckie, troszkę pracochłonne, ale jeśli dobrze rozplanujemy jego wykonanie na dwa dni nie powinno nam sprawiać problemu. Polecam baaaardzo :)CIASTA I
BAKALIE PRZYGOTOWUJEMY SOBIE DZIEŃ WCZEŚNIEJ (!)NA DRUGI DZIEŃ KOŃCZYMY MASĘ
BAKALIOWĄ I PRZEKŁADAMY CIASTOSkładniki na ciasto
orzechowe:300g zmielonych
orzechów40g
bułki tartej5 dużych
jajek110g
cukru1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej miałkiej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaOrzechy mieszamy z
bułką tartą i
proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z
cukrem na parze (miseczkę umieszczamy nad większym garnkiem z
wodą i stawiamy na gazie). Gdy masa
zrobi się gęsta i ciepła dodajemy
kawę i nadal ubijamy do wmieszania jej na gładko. Jeśli mamy idealnie miałka
kawę można dodać ją bezpośrednio do
orzechów i
bułki tartej.Zdejmujemy z gazu, dodajemy wymieszane suche składniki i dobrze mieszamy całość. Ciasto przelewamy na blaszkę (ok 40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 170 stopniSkładniki na ciasto
kokosowe:300g wiórek
kokosowych5
białek200g
cukru pudru1 kopiata łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno a następnie stopniowo dodajemy
cukier puder nie przerywając ubijania. Gdy będzie już bardzo gęsta i błyszcząca dodajemy
kokos wymieszany z
mąką ziemniaczaną. Całość miksujemy krótko tylko do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać na blaszkę (40x25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 min w temp. 170 stopni.Składniki na masę
bakaliową:100g posiekanych
orzechów włoskich100g posiekanych
orzechów laskowych100g posiekanych
migdałów100g
suszonej żurawiny100g
rodzynek1 szkl
rumu*ok.600g masy kajmakowej200g miękkiego
masła*w cieście bardzo mocno wyczuwalna jest moc
rumu. Ja dałam 80% i było bardzo mocne ale pyszne ;) Jeśli wolicie delikatniejszy smak można zalać 1 szkl.
wódki 40% lub 1/2 szkl
rumu 80% zmieszać z 1/2 szkl przegotowanej
wody. Są tez
rumy 40%. Wybór pozostawiam Wam ;) Należy pamiętać że prowadzenie samochodu po spożyciu tego ciasta jest niewskazane ;)Wszystkie
bakalie łączymy w misce o szerokim dnie i zalewamy
rumem. Całość mieszamy dokładnie a czynność powtarzamy co ok 1-2 godz. Zostawiamy pod przykryciem na noc w lodówce.
Masło miksujemy na gładko z masą kajmakową. Dodajemy
bakalie i mieszamy dokładnie łyżkąW blaszce w której piekliśmy ciasto układamy najpierw ciasto
orzechowe. Na to wykłądamy masę i przykrywamy
ciastem kokosowym.Składniki na polewę:100g
gorzkiej czekolady50g
mlecznej czekolady2/3 szkl.
śmietany 36%ponadto:
płatki migdałowe lub siekane
orzechy do posypania.Połamaną
czekoladę i
śmietankę podgrzewamy na parze. Jak lekko zgęstnieje zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. Polewamy ciasto a wierzch posypujemy siekanymi
orzechamiSmacznego :)