ßßß Cookit - przepis na Pieguski

Pieguski

nazwa

Wykonanie

Czyli ciasta z piegami. Rodzynkowymi. Ciasteczka raz-dwa-trzy, bo robi się je migiem. I ciasteczka czego-dusza-zapragnie, bo można je napakować tym, co się najbardziej lubi. Te pieguski sprzedawane w sklepach mają kilka wariantów smakowych, bo, wiadomo, nie każdy lubi te same rzeczy. A tak można samemu stworzyć sobie własną ulubiona kombinację. Kokosowe? Proszę bardzo: dodać więcej wiórków i płatków kokosowych. Z czekoladą? Dorzucić wszystkie rodzaje czekolady, dodatkowo oblać czekoladową. Jeśli nie lubi się orzechów, nie trzeba ich dodawać.
Ja namieszałam w moich porządnie. I tak są rodzynki, żurawina, czekolada, orzechy, kokos… Czyli wszystko czego (moja) dusza pragnie :)
Przepis wielokrotnie wypróbowany. Sprawdzony na różne bakaliowe kombinacje. Więc z czystym sercem mogę polecić :)
Składniki:
150g masła,
160g cukru,
1 jajko,
200g mąki,
60g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
50g grubo posiekanej gorzkiej czekolady,
50g grubo posiekanej białej czekolady,
pół szklanki rodzynek,
pół szklanki suszonej żurawiny, pół szklanki wiórków kokosowych,
dwie garście płatków kokosowych,
pół szklanki mieszanki orzechów laskowych i fistaszków
Przepis:
1. Wymieszaj masło z cukrem na puszysty krem, dodaj jajko. Do tej mieszanki przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką.
2. Na końcu dodaj czekoladę, rodzynki, żurawinę, orzechy, wiórki i płatki kokosowe – wszystko, czego dusza zapragnie.
3. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny. W tym czasie wyłóż blachę pergaminem albo papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 o C. Schłodzone ciasto nakładaj na blachę dużą łyżką (możesz pomóc sobie drugą łyżką: nabierz ciasto na jedną, zsuń na blachę drugą), zachowując kilkucentymetrowe odstępy pomiędzy tymi „kupkami” – bo ciastka nie dość, że urosną, to jeszcze dość szeroką się rozpłyną. Piecz 15-18 minut, aż będą ładnie zrumienione.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/pieguski.html