Wykonanie
Dziś ma dla Was przepis, który tak naprawdę jest dwoma przepisami, poniewaz to wy zdecydujecie, która wersję wolicie: pieczarkowa czy z
kapustą. Za kazdym razem bedzie proszto, pysznie i szybko. Takie krokiety to świetny obiad (podany z surówką) lub idealna potrawa na stół świąteczny, zwłaszcza jako dodatek do czerwonego barszczu . To danie które bardzo dobrze znosi odgrzewanie, więc można przygotowac je wcześniej. Można równiez zwinięte naleśniki przechować w lodówce, a panierować i smażyć dopiero przed samym podaniem.
naleśniki*
jajka + szczyta
solibułka tartaolej do smażeniaA.1. Nadzienie
pieczarkowe:500 g
pieczarek1 duża
cebulasól,
pieprz do smaku2 ząbki
czosnkuPieczarki zetrzeć na tarce wraz z
cebulą. Podsmażyć je na niedużej ilości
oleju. Dodać przeciśnięt
czosnek, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli nadzienie jest za suche, podlać kilkoma łyzkami
wody.2.
Kapusta z
grzybami4-5
suszonych prawdziwków30 dag
kiszonej kapusty25 dag
pieczarek1
cebula1
listek laurowy2 ziarna
ziela angielskiegosólpieprzkminekSuszone grzyby pokruszyć drobno i zalać 100ml wrzątku w małej miseczce. Zaparzać pod przykryciem 15 minut.
Pieczarki zetrzeć na tarce i zrumienić na dużej patelni, na
oleju wraz z posiekaną w kostkę
cebulą. Dodać
listek laurowy i
ziele angielskie.
Kapustę pokroić drobno, dodać na patelnię, chwilę razem smażyć, aż
kapusta zrobi się szklista. Dodać
grzyby wraz z
wodą, w której się zaparzały i dusić do miękkości (w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek
wody). Doprawić
solą,
pieprzem i 1/2 łyżeczki
kminku mielonego. Gdy
woda odparuje a
kapusta będzie miękka, usunąć listek i ziele.B. Porcję wybranego farszu układamy podłużnie na środku nalesnika. Zwijamy oba boki ku środkowi, a następnie zwijamy całość w rulon. Każdy naleśnik panierujemy kolejno w jajkach rozmąconych z
solą i w
bułce tartej.Krokiety smażymy na rozgrzanym
oleju ze wszytkich stron na złoto.* Przykładowy przepis na naleśniki: 300 ml
mleka, 2
jajka rozm. M, 1 łyżka roztopionego
masła, 1/2 łyżeczki
cukru, szczypta
soli, 125 g
mąki pszennej. Najpierw miksujemy dokładnie początkowe składniki, na końcu dodajemy
mąkę.