Wykonanie
Moja rodzinka uwielbia domowe kluski. Od tych ziemniaczanych, które
jadłam z Agą i Oczkiem zostało mi ugotowanej z
przyprawami kiszonej kapusty i postanowiłam ją wykorzystać. Początkowo myślałam o łazankach z
kapustą i
grzybami, ale nie chciało mi się wałkować i zrobiłam kluski rzucane. Podawałam już kiedyś przepis, ale jeszcze przypomnę.Do
kapusty miałam tylko garść świeżych
grzybów znalezionych przez
męża w pobliskim lesie, dodałam więc
pieczarek.Ok. 1/2 kg
mąki2-3
jajka1/2 szklanki
wody zwykłej1/2 szklanki
wody gazowanej
sól do smakuOk. 1/2 kg
kiszonej kapusty ugotowanej z
zielem angielskim,
liściem laurowym i jałowcemgarść
grzybów leśnychok.20 dkg
pieczarekduża
cebulapieprz świeżo zmielony,
majeranekolej do smażeniaDo posolonej
mąki wbijam
jajka, mieszając widelcem dodaję
wodę zwykłą i gazowaną – tę dla puszystości. Ilości
mąki i
wody nie należy się ściśle trzymać, bo różnie z tym bywa – ciasto ma być dość gęste, tak, by dawały się kawałki odkrawać nożem.Przekładam ciasto na płaski talerz ( można też na namoczoną deskę) i odrywając nożem nieduże podłużne kluski, wrzucam je do garnka z gotującą się
wodą. Sporo urosną, więc do takiej porcji używam dwóch garnków. Gotujemy kluski kilka minut od wypłynięcia, sprawdzamy wyjmując na próbę , przekrawamy i sprawdzamy, czy nie ma surowego ciasta. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą.Na patelni z rozgrzanym
olejem podsmażamy pokrojoną
cebulę,
grzyby i
pieczarki. Gdy są miękkie, dodajemy do nich ugotowaną, odciśniętą
kapustę i przesmażamy.Posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem i
majerankiem. Mieszamy to wszystko z odcedzonymi kluskami i zajadamy ze smakiem.To danie bardzo smakowało mojej Rodzince, zostało porównane do pierogów z
kapustą i
grzybami i konkurowało smakiem z ziemniaczanymi kluskami ze skwarkami i
kapustą – tu był przedmiot sporu, bo część uważała, że są lepsze, a część , że jednak nie…Smacznego !