Wykonanie
KROKIETY Z
KAPUSTĄ I
GRZYBAMIUwielbiam krokiety od zawsze, ale nigdy nie mogłam się zdobyć na to, aby w końcu sama je zrobić. Oczywiście wszyscy moi znajomi, którzy o moim
lęku usłyszeli powtarzali mi, że to wcale nie takie trudne jeśli potrafię usmażyć naleśniki. No tak! Przecież naleśniki robię w
sumie smaczne. Zaczęłam myśleć nad tematem i w końcu kiedy przebywałam na długotrwałym zwolnieniu lekarskim zdecydowałam się zrobić krokiety. Teraz zgadzam się, że to nic trudnego :) naprawdę - nie wiem dlaczego tak się obawiałam porażki. Wyszły jak na pierwszy raz całkiem smaczne. Teraz pozostaje jedynie spróbować zmienić farsz i wykorzystać może np.
szpinak.... hmmmm... zobaczcie tymczasem co wyszło z
grzybów leśnych i
kapustki....
NALEŚNIKI NA KROKIETYSKŁADNIKI:1 szklanka
mleka,1 szklanka
wody,2 szklanki
mąki,2-3
jajka,szczypta
soli,WYKONANIE:Składniki dokładnie miksujemy, aby powstała masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Na patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki. Pamiętajmy! Raczej cienkie.FARSZ NA KROKIETYSKŁADNIKI:1 kg
kapusty kiszonej,garść
grzybów leśnych (suszone),1
cebula,
pieprz,
sól,
chilli,
liść laurowy,
ziele angielskie,WYKONANIE:
Grzyby namaczamy w wodzie i odstawiamy na całą noc.
Kapustę szatkujemy. W zależności od jej kwasowości - możemy ją trochę wypłukać.
Kapustę z dodatkiem przypraw gotujemy do momentu, aż będzie miękka.
Grzyby również gotujemy do miękkości w wodzie, w której wcześniej się moczyły. Kiedy są już miękkie kroimy je w drobną kosteczkę.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na
oleju.
Kapustę ugotowaną studzimy i wyciskamy jeśli jest w niej dużo
wody. Następnie łączymy z
grzybami i zeszkloną
cebulą. Tak powstały farsz doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ogólnie dodajemy
przyprawy, które lubimy np. ja dodałam
chilli. Bo lubię ostre smaki.KROKIETYKOŃCOWE CZYNNOŚCI:Na nasze usmażone naleśniki nakładamy po łyżce farszu - kładziemy go u dołu naleśnika. Następnie przystępujemy do zawijania krokietów. Zginamy do środka prawy i lewy bok (jeśli można to tak ująć) i równo od dołu zaczynając zawijamy farsz naleśnikiem. (Ciężko to opisać).Zawinięte (gołe) krokiety obtaczamy w
jajku (dodałam troszkę
przyprawy typu
vegeta) a następnie w
bułce tartej.Smażymy na rozgrzanej patelni tak, aby z obu stron krokiet nabrał złocistego koloru. Podajemy z barszczem czerwonym koniecznie! :)SMACZNEGO !!!