ßßß
NALEŚNIKI NA KROKIETYSKŁADNIKI:1 szklanka mleka,1 szklanka wody,2 szklanki mąki,2-3 jajka,szczypta soli,WYKONANIE:Składniki dokładnie miksujemy, aby powstała masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Na patelni bez tłuszczu smażymy naleśniki. Pamiętajmy! Raczej cienkie.FARSZ NA KROKIETYSKŁADNIKI:1 kg kapusty kiszonej,garść grzybów leśnych (suszone),1 cebula,pieprz, sól,chilli,liść laurowy,ziele angielskie,WYKONANIE:Grzyby namaczamy w wodzie i odstawiamy na całą noc. Kapustę szatkujemy. W zależności od jej kwasowości - możemy ją trochę wypłukać. Kapustę z dodatkiem przypraw gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Grzyby również gotujemy do miękkości w wodzie, w której wcześniej się moczyły. Kiedy są już miękkie kroimy je w drobną kosteczkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Kapustę ugotowaną studzimy i wyciskamy jeśli jest w niej dużo wody. Następnie łączymy z grzybami i zeszkloną cebulą. Tak powstały farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ogólnie dodajemy przyprawy, które lubimy np. ja dodałam chilli. Bo lubię ostre smaki.KROKIETYKOŃCOWE CZYNNOŚCI:Na nasze usmażone naleśniki nakładamy po łyżce farszu - kładziemy go u dołu naleśnika. Następnie przystępujemy do zawijania krokietów. Zginamy do środka prawy i lewy bok (jeśli można to tak ująć) i równo od dołu zaczynając zawijamy farsz naleśnikiem. (Ciężko to opisać).Zawinięte (gołe) krokiety obtaczamy w jajku (dodałam troszkę przyprawy typu vegeta) a następnie w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanej patelni tak, aby z obu stron krokiet nabrał złocistego koloru. Podajemy z barszczem czerwonym koniecznie! :)SMACZNEGO !!!