Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
pierś kurczaka 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sałata rzymska 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
bagietka (mała)1 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztukfileciki
anchois 6 sztuk
musztarda dijońska 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sos worcestershire według uznania
parmezan 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone
mięso oprószyć
solą oraz
pieprzem i usmażyć na stopionym
maśle i
oleju. Ostudzone pokroić na plasterki. Umyte, osuszone liście
sałaty i porwać na małe kawałki. oczyszczony
czosnek posiekać.
Bułkę pokroić na kromeczki. Rozdrobniony
czosnek podsmażyć na 3 łyżkach
oliwy. Wrzucić
bułkę i usmażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniki kuchennym. Do wrzątku włożyć na 2 minuty
jajka. Ostudzone wbić do salaterki i roztrzepać ze szczyptą
soli. Widelcem rozgnieść
anchois, wymieszać z
jajkiem i ubić, wlewając małym strumieniem resztę
oliwy, aż sos uzyska konsystencję
majonezu. Doprawić do smaku
musztardą,
sokiem z cytryny,
pieprzem i odrobina
sosu worcestershire.
Sałatę razem z
kurczakiem przełożyć do miski, polać sosem i delikatnie przemieszać. Całość posypać
płatkami parmezanu. Podawać z grzankami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z RybPotrawy z
seremSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: