ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegopierś kurczaka 1 sztukmasło 1 łyżek stołowycholej 1 łyżek stołowychsałata rzymska 1 sztukczosnek 3 ząbkibagietka (mała)1 sztukoliwa 5 łyżek stołowychjajka 2 sztukfileciki anchois 6 sztukmusztarda dijońska 1 łyżek deserowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychsos worcestershire według uznaniaparmezan 3 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na stopionym maśle i oleju. Ostudzone pokroić na plasterki. Umyte, osuszone liście sałaty i porwać na małe kawałki. oczyszczony czosnek posiekać. Bułkę pokroić na kromeczki. Rozdrobniony czosnek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Wrzucić bułkę i usmażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniki kuchennym. Do wrzątku włożyć na 2 minuty jajka. Ostudzone wbić do salaterki i roztrzepać ze szczyptą soli. Widelcem rozgnieść anchois, wymieszać z jajkiem i ubić, wlewając małym strumieniem resztę oliwy, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Doprawić do smaku musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem i odrobina sosu worcestershire. Sałatę razem z kurczakiem przełożyć do miski, polać sosem i delikatnie przemieszać. Całość posypać płatkami parmezanu. Podawać z grzankami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaPotrawy z RybPotrawy z seremSałatkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: