ßßß Cookit - przepis na Sałatka Cezara

Sałatka Cezara

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pierś kurczaka 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sałata rzymska 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
bagietka (mała)1 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
fileciki anchois 6 sztuk
musztarda dijońska 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
sos worcestershire według uznania
parmezan 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso oprószyć solą oraz pieprzem i usmażyć na stopionym maśle i oleju. Ostudzone pokroić na plasterki. Umyte, osuszone liście sałaty i porwać na małe kawałki. oczyszczony czosnek posiekać. Bułkę pokroić na kromeczki. Rozdrobniony czosnek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Wrzucić bułkę i usmażyć na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniki kuchennym. Do wrzątku włożyć na 2 minuty jajka. Ostudzone wbić do salaterki i roztrzepać ze szczyptą soli. Widelcem rozgnieść anchois, wymieszać z jajkiem i ubić, wlewając małym strumieniem resztę oliwy, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Doprawić do smaku musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem i odrobina sosu worcestershire. Sałatę razem z kurczakiem przełożyć do miski, polać sosem i delikatnie przemieszać. Całość posypać płatkami parmezanu. Podawać z grzankami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z Ryb
Potrawy z serem
Sałatki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12315/Salatka-Cezara