Wykonanie
Najoryginalniej i najprościej jak się da.Na próżno szukać oryginalnego przepisu na stronach z przepisami czy innych blogach. Z pomocą przyszła mi dopiero angielskojęzyczna Wikipedia.Twórcą tego klasycznego dania był Cesar Cardini, który wyemigrował z Włoch i założył
sieć restauracji w Meksyku i USA. Oryginalna receptura sałatki Cesar nie zawiera w sobie, ani
kurczaka, ani
bekonu, a do sosu nie używa się
sardeli. Charakterystyczny "
sardelowy" smak sos nabiera dzięki dodatkowi
sosu Worcestershire.
Składniki na 2 osoby:2 małe główki
rzymskiej sałaty - umyte, osuszone i rozerwane na kawałki2 kromki
chleba lub
bagietki pokrojone w kostkękawałek
parmezanu - pocięty na
płatkiSos:2
żółtka (
jajka sparzyć)1/3 - 1/2 szklanki
oliwy lub
oleju (zależy czy lubicie charakterystyczny posmak
oliwy)1-2 łyżki
sosu Worcestershire1 mały ząbek
czosnku - przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany1 łyżeczka
octu winnego1 łyżka
soku z cytrynysól,
pieprz do smaku
Wykonanie:Włącz piekarnik.
Żółtka wymieszać miotełką na gładką masę. Ciągle intensywnie mieszając dodawać po odrobinie
oleju lub
oliwy. Należy robić to powoli, tak aby masa cały czas miała konsystencje emulsji. Gdy wykorzystamy olej/oliwę dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.Przygotowane kromki
chleba włóż do piekarnika (można wcześniej skropić
oliwą, żeby były bardziej chrupiące).
Sałatę ułożyć na talerzu, obficie polać sosem. Ułożyć gotowe grzanki i posypać
płatkami parmezanu.Podawać od razu.