ßßß
Cookit - przepis na Sałatka
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sałatka
Składniki
Sałata
Rukola
Awokado
Boczek
Bagietka
Jajko
Parmezan
Grana padano
Sos winegret
Musztarda
Miód
Syrop z agawy
Oliwa z oliwek
Olej
Sok z cytryny
Ocet ryżowy
Wino
Płatki śniadaniowe
Chili
Majonez
Wykonanie
Składniki2 porcje
Sałatka
sałata
+
rukola
1
awokado
75 g
boczku
krojonego (suszonego lub wędzonego)grzanki z
bagietki
2
jajka
4 łyżki startego
parmezanu
lub
grana padano
Winegret
1 i 1/2 łyżki
musztardy
1 i 1/2 łyżki
miodu
lub
syropu z agawy
1 łyżka
oliwy
lub
oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny
3/4 łyżki
octu ryżowego
lub 1/2 łyżeczki
winnego
szczypta
płatków
chili
1 łyżka
majonezu
(opcjonalnie)Przygotowanie
Sałatę
i
rukolę
opłukać, osuszyć, wyłożyć do talerzy.
Awokado
obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do
sałaty
. Pokrojony w kosteczkę
boczek
podsmażyć na patelni na chrupiąco, wyłożyć na
sałatkę
.Na tej samej patelni zrumienić kromki
bagietki
, pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
Bagietkę
można też opiec w tosterze.W garnku zagotować ok. 7 cm
wody
z dodatkiem łyżeczki
octu winnego
i szczypty
soli
. Gdy
woda
się zagotuje, zrobić w niej wir i delikatnie wbić w środek
jajko
. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 3,5 - 4 minuty aż
białko
będzie ścięte ale
żółtko
pozostanie miękkie. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku. Powtórzyć z drugim
jajkiem
.
Jajka
ułożyć na
sałatce
, doprawić wszystko
solą
i świeżo zmielonym
pieprzem
. Wymieszać składniki
winegretu
i polać po wierzchu. Posypać
parmezanem
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado-chrupiacym-boczkiem-i-jajkiem-w-koszulce
Przepisy powiązane
Sałatka z avocado i czerwonym pieprzem
Sałatka z łososiem, awokado i rzodkiewką z sosem tahini
Kanapki z rzodkiewką, gorgonzolą i boczkiem
Sałatka z awokado, ogórkiem i jajkiem
Przegrzebki z kaszanką i suszonymi pomidorami
Składniki powiązane (0)