ßßß Cookit - przepis na Sałatka

Sałatka

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
Sałatka
sałata + rukola
1 awokado
75 g boczku krojonego (suszonego lub wędzonego)
grzanki z bagietki
2 jajka
4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
Winegret
1 i 1/2 łyżki musztardy
1 i 1/2 łyżki miodu lub syropu z agawy
1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżki octu ryżowego lub 1/2 łyżeczki winnego
szczypta płatków chili
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Sałatę i rukolę opłukać, osuszyć, wyłożyć do talerzy. Awokado obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do sałaty. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć na patelni na chrupiąco, wyłożyć na sałatkę.
Na tej samej patelni zrumienić kromki bagietki, pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Bagietkę można też opiec w tosterze.
W garnku zagotować ok. 7 cm wody z dodatkiem łyżeczki octu winnego i szczypty soli. Gdy woda się zagotuje, zrobić w niej wir i delikatnie wbić w środek jajko. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 3,5 - 4 minuty aż białko będzie ścięte ale żółtko pozostanie miękkie. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku. Powtórzyć z drugim jajkiem.
Jajka ułożyć na sałatce, doprawić wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać składniki winegretu i polać po wierzchu. Posypać parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-awokado-chrupiacym-boczkiem-i-jajkiem-w-koszulce