ßßß
Składniki (na 2 porcje):ulubiona mieszanka salat2 filety z łososia (po około 150 g)1 spore, dojrzałe awokadokilka rzodkiewek (około 6)około 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni ziaren sezamu (kolor obojętny)Marynata do ryby:1 łyżka soku z cytrynyodrobina soliodrobina płatków chillitrochę sezamuDressing2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)1 łyżeczka miodu (lub np. syropu z agawy, syropu klonowego)2 łyżeczki oliwy z oliwek2 łyżeczki soku z cytrynyodrobina wodysol, pieprz do smakuPrzygotowanie:Łososia wyjmujemy z lodówki odrobinę wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej. Skrapiamy go sokiem z cytryny, oprószamy solą, płatkami chilli i sezamem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: sałatę myjemy i osuszamy; rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki; awokado przekrajany na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy w cienkie plasterki i następnie delikatnie wyjmujemy łyżka ze skórki.Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku (możemy tez dać np. troszkę więcej miodu lub więcej soku z cytryny do smaku) i ewentualnie dodajemy odrobinę wody, aby dressing miał gładką konsystencję.Składniki sałatki układamy na talerzu, na wierzch kładziemy upieczony filet z łososia, polewamy wszystko dressingiem i oprószamy uprażonymi ziarenkami sezamu.Inspiracja tu .
