Wykonanie

Składniki (na 2 porcje):ulubiona mieszanka
salat2 filety z
łososia (po około 150 g)1 spore, dojrzałe
awokadokilka
rzodkiewek (około 6)około 2 łyżki uprażonych lekko na suchej patelni ziaren
sezamu (kolor obojętny)Marynata do
ryby:1 łyżka
soku z cytrynyodrobina
soliodrobina
płatków chillitrochę
sezamuDressing2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)1 łyżeczka
miodu (lub np.
syropu z agawy,
syropu klonowego)2 łyżeczki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soku z cytrynyodrobina
wodysol,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Łososia wyjmujemy z lodówki odrobinę wcześniej, żeby nabrał temperatury pokojowej. Skrapiamy go
sokiem z cytryny, oprószamy
solą,
płatkami chilli i
sezamem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.W międzyczasie przygotowujemy
sałatkę:
sałatę myjemy i osuszamy;
rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki;
awokado przekrajany na pół, wyjmujemy pestkę, kroimy w cienkie plasterki i następnie delikatnie wyjmujemy łyżka ze skórki.Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy do smaku (możemy tez dać np. troszkę więcej
miodu lub więcej
soku z cytryny do smaku) i ewentualnie dodajemy odrobinę
wody, aby dressing miał gładką konsystencję.Składniki sałatki układamy na talerzu, na wierzch kładziemy upieczony filet z
łososia, polewamy wszystko dressingiem i oprószamy uprażonymi ziarenkami
sezamu.Inspiracja tu .

