ßßß
W celu urozmaicenia codziennych, ale i świątecznych posiłków, cały czas poszukuję nowych przepisów na sałatki i surówki. Wreszcie trafiłam na coś wyjątkowego, dlatego też dziś zapraszam na przepyszną wiosenną sałatkę z sałatą i rzodkiewką, soczystym łososiem, delikatnym awokado i nietypowym sosem z sezamem i pastą tahini.Składniki:1 paczka mieszkanki sałat (140 gramów)5-8 rzodkiewek2 łyżki sezamu1 awokadosok z cytrynyŁosoś:500 g surowego łososia1 łyżka oleju lub oliwy, nadającej się do smażenia1 łyżka soku z cytryny1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki pieprzu cayennesólSos:2 łyżki oliwy2 łyżeczki pasty tahini1 i 1/2 łyżki miodu1 łyżka soku z cytrynysól i pieprzŁososia filetujemy i zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę. Przyprawy do łososia mieszamy z olejem/oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy łososia do marynaty i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy lub grillujemy łososia i zostawiamy do wystygnięcia.W tym samym czasie przygotowujemy sałatę, rzodkiewki kroimy w plasterki, a awokado w kostkę, które następnie skrapiamy cytryną. Tak przygotowane warzywa i łososia przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.Sezam prażymy na gorącej patelni, często mieszamy, gdy tylko zrobi się chrupiący i lekko zrumieniony zdejmujemy patelnię z ognia. Wystudzonym sezamem posypujemy sałatkę.Składniki sosu mieszamy (najlepszym sposobem na dokładne wymieszanie sosu jest zrobienie go w słoiku, a następnie potrząsanie słoikiem jak shakerem) i polewamy nim sałatkę. Smacznego!Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com