Wykonanie
W celu urozmaicenia codziennych, ale i świątecznych posiłków, cały czas poszukuję nowych przepisów na sałatki i surówki. Wreszcie trafiłam na coś wyjątkowego, dlatego też dziś zapraszam na przepyszną wiosenną
sałatkę z
sałatą i
rzodkiewką, soczystym
łososiem, delikatnym
awokado i nietypowym sosem z
sezamem i pastą tahini.Składniki:1 paczka mieszkanki
sałat (140 gramów)5-8
rzodkiewek2 łyżki
sezamu1
awokadosok z cytrynyŁosoś:500 g surowego
łososia1 łyżka
oleju lub
oliwy, nadającej się do smażenia1 łyżka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
pieprzu cayennesólSos:2 łyżki
oliwy2 łyżeczki pasty tahini1 i 1/2 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytrynysól i
pieprzŁososia filetujemy i zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę.
Przyprawy do
łososia mieszamy z olejem/oliwą i
sokiem z cytryny, dodajemy
łososia do marynaty i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie smażymy lub grillujemy
łososia i zostawiamy do wystygnięcia.W tym samym czasie przygotowujemy
sałatę,
rzodkiewki kroimy w plasterki, a
awokado w kostkę, które następnie skrapiamy
cytryną. Tak przygotowane warzywa i
łososia przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.
Sezam prażymy na gorącej patelni, często mieszamy, gdy tylko
zrobi się chrupiący i lekko zrumieniony zdejmujemy patelnię z ognia. Wystudzonym
sezamem posypujemy
sałatkę.Składniki sosu mieszamy (najlepszym sposobem na dokładne wymieszanie
sosu jest zrobienie go w słoiku, a następnie potrząsanie słoikiem jak shakerem) i polewamy nim
sałatkę. Smacznego!Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com