ßßß Cookit - przepis na Kanapki z rzodkiewką, gorgonzolą i boczkiem

Kanapki z rzodkiewką, gorgonzolą i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
6 rzodkiewek
4 - 6 plasterków boczku
1/3 dobrej bagietki
4 liście sałaty
70 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
Marynata do rzodkiewki:
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki octu ryżowego (1 łyżka winnego lub soku z cytryny)
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Rzodkiewki pokroić na jak najcieńsze plasterki, włożyć do miseczki, doprawić solą, pieprzem, dodać ocet, oliwę i miód. Wymieszać i odstawić. Boczek włożyć na patelnię i smażyć z dwóch stron aż się wytopi i będzie chrupiący. Położyć na ręcznikach papierowych do odsączenia z tłuszczu. Odkroić oczka z boczku i ewentualnie skórkę jeśli jest twarda.
Bagietkę przekroić w poprzek na 2 części, każdą przekroić wzdłuż na 2 połówki. Opiec w tosterze lub opiekaczu, na jednej połówce rozsmarować ser gorgonzola, przykryć boczkiem a następnie rzodkiewkami wyjętymi z marynaty. Dodać sałatę a na wierzch położyć drugą połówkę bagietki. Jeśli chcemy kanapki zapiekać w opiekaczu/zgrzewarce, do bagietki dajemy tylko gorgonzolę i boczek, natomiast rzodkiewkę i sałatę dodajemy do kanapki już po podgrzaniu.
Wskazówki
Jeśli nie mamy wszystkich składników marynaty do rzodkiewki, możemy użyć po prostu świeżej pokrojonej rzodkiewki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapka_z_rzodkiewka_gorgonzola_boczkiem/przepis.html