Wykonanie
Składniki2 porcje6
rzodkiewek4 - 6 plasterków
boczku1/3 dobrej
bagietki4 liście
sałaty70 g
sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)Marynata do
rzodkiewki:
sól morska i świeżo zmielony
pieprz2 łyżki
octu ryżowego (1 łyżka
winnego lub
soku z cytryny)1 łyżka
oliwy extra vergine1 łyżeczka
mioduPrzygotowanie
Rzodkiewki pokroić na jak najcieńsze plasterki, włożyć do miseczki, doprawić
solą,
pieprzem, dodać
ocet,
oliwę i
miód. Wymieszać i odstawić.
Boczek włożyć na patelnię i smażyć z dwóch stron aż się wytopi i będzie chrupiący. Położyć na ręcznikach papierowych do odsączenia z tłuszczu. Odkroić oczka z
boczku i ewentualnie skórkę jeśli jest twarda.
Bagietkę przekroić w poprzek na 2 części, każdą przekroić wzdłuż na 2 połówki. Opiec w tosterze lub opiekaczu, na jednej połówce rozsmarować
ser gorgonzola, przykryć
boczkiem a następnie
rzodkiewkami wyjętymi z marynaty. Dodać
sałatę a na wierzch położyć drugą połówkę
bagietki. Jeśli chcemy kanapki zapiekać w opiekaczu/zgrzewarce, do
bagietki dajemy tylko gorgonzolę i
boczek, natomiast
rzodkiewkę i
sałatę dodajemy do kanapki już po podgrzaniu.WskazówkiJeśli nie mamy wszystkich składników marynaty do
rzodkiewki, możemy użyć po prostu świeżej pokrojonej
rzodkiewki.