ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
0adminSałatka nowalijkowa z grillowanymi szparagami, rzodkiewką i botwinkąSzparagi do sałatki można przygotować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Długość grillowania szparagów zależy od stopnia rozgrzania grilla (na dużym ogniu może wystarczyć kilka minut). Sałatka może stanowić samodzielny posiłek (np. z grillowanym pieczywem) lub dodatek do dań z grilla.Składniki2 porcjepęczek szparagów (około 10 - 12 sztuk)około 10 - 12 plasterków szynki serrano (lub parmeńskiej), może być paczkowanamały pęczek młodej botwinki (jedna salaterka oderwanych listków)*6 rzodkiewek1/2 szklanki startego parmezanuMarynata i sos:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowego (lub 1/2 łyżki octu winnego)1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oliwy extra vergine1 łyżka miodusól morska i świeżo zmielony pieprz* z większej botwinki można oderwać najmniejsze listki a z reszty przygotować np. zupę botwinkowąPrzygotowanieSzparagi opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Osuszyć, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu przy końcu). Oprószyć delikatnie solą morską i pieprzem, zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej, wysmarować łyżką oliwy extra vergine, położyć na talerzu. Szparagi polać sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny, resztą oliwy extra vergine i miodem, wymaczać w powstałym sosie, odstawić.Botwinkę opłukać i osuszyć, odciąć twarde łodyżki. Listki włożyć do salaterki. Rzodkiewkę opłukać i pokroić na plasterki (nożem lub obieraczką do warzyw na bardzo cienkie paseczki). Włożyć do salaterki z botwinką.Szparagi położyć na rozgrzanym grillu, sos ze szparagów zachować. Grillować do czasu aż szynka będzie lekko zrumieniona a szparagi zmiękną (mają pozostać chrupiące). Pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaterki z botwinką i rzodkiewką, polać odłożonym sosem. Posypać parmezanem. W razie potrzeby doprawić.


