Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
0admin
Sałatka nowalijkowa z grillowanymi
szparagami,
rzodkiewką i
botwinkąSzparagi do sałatki można przygotować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Długość grillowania
szparagów zależy od stopnia rozgrzania grilla (na dużym ogniu może wystarczyć kilka minut).
Sałatka może stanowić samodzielny posiłek (np. z grillowanym
pieczywem) lub dodatek do dań z grilla.Składniki2 porcjepęczek
szparagów (około 10 - 12 sztuk)około 10 - 12 plasterków
szynki serrano (lub parmeńskiej), może być paczkowanamały pęczek
młodej botwinki (jedna salaterka oderwanych listków)*6
rzodkiewek1/2 szklanki startego
parmezanuMarynata i sos:2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
octu ryżowego (lub 1/2 łyżki
octu winnego)1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
oliwy extra vergine1 łyżka
miodusól morska i świeżo zmielony
pieprz* z większej
botwinki można oderwać najmniejsze listki a z reszty przygotować np. zupę
botwinkowąPrzygotowanie
Szparagi opłukać pod bieżącą chłodną
wodą. Osuszyć, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu przy końcu). Oprószyć delikatnie
solą morską i
pieprzem, zawinąć w plasterki
szynki parmeńskiej, wysmarować łyżką
oliwy extra vergine, położyć na talerzu.
Szparagi polać
sosem sojowym,
octem ryżowym,
sokiem z cytryny, resztą
oliwy extra vergine i
miodem, wymaczać w powstałym sosie, odstawić.
Botwinkę opłukać i osuszyć, odciąć twarde łodyżki. Listki włożyć do salaterki.
Rzodkiewkę opłukać i pokroić na plasterki (nożem lub obieraczką do warzyw na bardzo cienkie paseczki). Włożyć do salaterki z
botwinką.
Szparagi położyć na rozgrzanym grillu, sos ze
szparagów zachować. Grillować do czasu aż
szynka będzie lekko zrumieniona a
szparagi zmiękną (mają pozostać chrupiące). Pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaterki z
botwinką i
rzodkiewką, polać odłożonym sosem. Posypać
parmezanem. W razie potrzeby doprawić.