ßßß Cookit - przepis na Sałatka nowalijkowa z grillowanymi szparagami, rzodkiewką i botwinką

Sałatka nowalijkowa z grillowanymi szparagami, rzodkiewką i botwinką

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Sałatka nowalijkowa z grillowanymi szparagami, rzodkiewką i botwinką
Szparagi do sałatki można przygotować na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym. Długość grillowania szparagów zależy od stopnia rozgrzania grilla (na dużym ogniu może wystarczyć kilka minut). Sałatka może stanowić samodzielny posiłek (np. z grillowanym pieczywem) lub dodatek do dań z grilla.
Składniki
2 porcje
pęczek szparagów (około 10 - 12 sztuk)
około 10 - 12 plasterków szynki serrano (lub parmeńskiej), może być paczkowana
mały pęczek młodej botwinki (jedna salaterka oderwanych listków)*
6 rzodkiewek
1/2 szklanki startego parmezanu
Marynata i sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego (lub 1/2 łyżki octu winnego)
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
* z większej botwinki można oderwać najmniejsze listki a z reszty przygotować np. zupę botwinkową
Przygotowanie
Szparagi opłukać pod bieżącą chłodną wodą. Osuszyć, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu przy końcu). Oprószyć delikatnie solą morską i pieprzem, zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej, wysmarować łyżką oliwy extra vergine, położyć na talerzu. Szparagi polać sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny, resztą oliwy extra vergine i miodem, wymaczać w powstałym sosie, odstawić.
Botwinkę opłukać i osuszyć, odciąć twarde łodyżki. Listki włożyć do salaterki. Rzodkiewkę opłukać i pokroić na plasterki (nożem lub obieraczką do warzyw na bardzo cienkie paseczki). Włożyć do salaterki z botwinką.
Szparagi położyć na rozgrzanym grillu, sos ze szparagów zachować. Grillować do czasu aż szynka będzie lekko zrumieniona a szparagi zmiękną (mają pozostać chrupiące). Pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaterki z botwinką i rzodkiewką, polać odłożonym sosem. Posypać parmezanem. W razie potrzeby doprawić.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/salatka_z_grillowanymi_szparagami_rzodkiewka_botwinka/przepis.html