ßßß
Cookit - przepis na Surówka z kapusty z chili i kuminem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Surówka z kapusty z chili i kuminem
Składniki
Kapusta młoda
Sól morska
Chili
Miód
Cebula
Szczypiorek
Dymka
Oliwa extra vergine
Ocet ryżowy
Ocet winny
Sok z cytryny
Sos sojowy
Kminek
Syrop klonowy
Kapusta biała
Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje1/4 główki zielonej
młodej kapusty
sól morska
3 duże czerwone
papryczki chili
2
młode
cebulki
wraz ze
szczypiorkiem
(
dymki
)1 łyżka
oliwy extra vergine
4 łyżki
octu ryżowego
(lub 2 łyżki
octu winnego
lub 2 łyżki
soku z cytryny
)1 łyżka
sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego
kminu
rzymskiego1 pełna łyżeczka
miodu
lub
syropu klonowego
Przygotowanie
Kapustę
opłukać, osuszyć, wyciąć głąb. Pokroić na cienkie paseczki (nożem lub melakserem). Włożyć do dużej salaterki. Dodać szczyptę
soli morskiej
i wymieszać. Następnie dodać cienko posiekane
papryczki chili
, pokrojone
cebulki
wraz ze
szczypiorkiem
oraz resztę składników surówki:
oliwę
,
ocet
,
sos sojowy
,
kmin
rzymski i
miód
. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Jeśli surówka nie będzie od razu podawana, można ją od czasu do czasu przemieszać.Propozycja podania
Kapustę
można podać do dań
mięsnych
np.
wołowiny
w ciemnym sosie.WskazówkiSurówkę można też przygotować z
białej kapusty
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/surowka_z_mlodej_kapusty/przepis.html
Przepisy powiązane
Grillowane drobiowe warkocze z boczkiem i szczypiorkiem
Sałatka nowalijkowa z grillowanymi szparagami, rzodkiewką i botwinką
Sałatka z awokado i pieczonych buraczków
Wiosenna surówka z kapustą pekińską + przerwa urlopowa na blogu
Coleslaw z kapusty, ogórka i bazylii
Składniki powiązane (0)