ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty z chili i kuminem

Surówka z kapusty z chili i kuminem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
1/4 główki zielonej młodej kapusty
sól morska
3 duże czerwone papryczki chili
2 młode cebulki wraz ze szczypiorkiem (dymki)
1 łyżka oliwy extra vergine
4 łyżki octu ryżowego (lub 2 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 pełna łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
Kapustę opłukać, osuszyć, wyciąć głąb. Pokroić na cienkie paseczki (nożem lub melakserem). Włożyć do dużej salaterki. Dodać szczyptę soli morskiej i wymieszać. Następnie dodać cienko posiekane papryczki chili, pokrojone cebulki wraz ze szczypiorkiem oraz resztę składników surówki: oliwę, ocet, sos sojowy, kmin rzymski i miód. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Jeśli surówka nie będzie od razu podawana, można ją od czasu do czasu przemieszać.
Propozycja podania
Kapustę można podać do dań mięsnych np. wołowiny w ciemnym sosie.
Wskazówki
Surówkę można też przygotować z białej kapusty.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/surowka_z_mlodej_kapusty/przepis.html