Surówek u mnie pod dostatkiem. Tym razem wiosenna surówka pełna smaku - chrupiąca i świeża.Na obu blogach zapowiada się 2 tygodniowa przerwa urlopowa, w tym czasie nie będę odpowiadała na maile ani komentarze. Po powrocie natomiast zdam relację z wczasów "dla aktywnych" nad morzem :)Składniki:1 spora główka młodej kapusty pekińskiej1 pęczek młodejrzodkiewki1 czerwona papryka1 żółta papryka1 pęczek szczypiorku4 pomidory1 mała cebula (nie koniecznie)4 łyżki oleju rzepakowego4 łyżki soku z cytrynyulubione zioła - ja dodałam do surówki trochę listków świeżego tymianku oraz łyżeczkę suszonego oregano.Szczypta soli morskiejPrzygotowanie:Kapustę szatkujemy drobno, posypujemy solą morską i chwilkę ugniatamy jak ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania innych składnikówpapryki kroimy w niedużą kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki, wyjmujemy wodnistą część z pestkami, a sam miąższ kroimy w kostkę.Szczypiorek siekamy na paski około 0,5 cm grubościrzodkiewke kroimy w drobne plasterkicebulę w drobniutką kostkęWszystkie warzywa dodajemy do kapusty. Doprawiamy olejem, cytryną, ziołami. Dokładnie mieszamySmacznego