ßßß Cookit - przepis na Wiosenna surówka z kapustą pekińską + przerwa urlopowa na blogu

Wiosenna surówka z kapustą pekińską + przerwa urlopowa na blogu

nazwa

Wykonanie

Surówek u mnie pod dostatkiem. Tym razem wiosenna surówka pełna smaku - chrupiąca i świeża.
Na obu blogach zapowiada się 2 tygodniowa przerwa urlopowa, w tym czasie nie będę odpowiadała na maile ani komentarze. Po powrocie natomiast zdam relację z wczasów "dla aktywnych" nad morzem :)
Składniki:
1 spora główka młodej kapusty pekińskiej
1 pęczek młodej rzodkiewki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 pęczek szczypiorku
4 pomidory
1 mała cebula (nie koniecznie)
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki soku z cytryny
ulubione zioła - ja dodałam do surówki trochę listków świeżego tymianku oraz łyżeczkę suszonego oregano.
Szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno, posypujemy solą morską i chwilkę ugniatamy jak ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania innych składników
papryki kroimy w niedużą kostkę. Pomidory kroimy w ćwiartki, wyjmujemy wodnistą część z pestkami, a sam miąższ kroimy w kostkę.
Szczypiorek siekamy na paski około 0,5 cm grubości
rzodkiewke kroimy w drobne plasterki
cebulę w drobniutką kostkę
Wszystkie warzywa dodajemy do kapusty. Doprawiamy olejem, cytryną, ziołami. Dokładnie mieszamy
Smacznego
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/04/wiosenna-surowka-z-kapusta-pekinska.html