ßßß Cookit - przepis na Sałatka z awokado i pieczonych buraczków

Sałatka z awokado i pieczonych buraczków

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 szklanka obranych, pokrojonych w kosteczkę pieczonych lub gotowanych buraczków
garść rukoli
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki pestek dyni
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Winegret:
1 i 1/2 łyżki musztardy miodowej lub zwykłej
1 i 1/2 łyżki miodu wielokwiatowego lub syropu klonowego
1 łyżka oliwy extra vergine
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżki octu ryżowego
Przygotowanie
Pieczone buraczki (małe buraczki pojedynczo zawinąć w folię, piec w 200 st. C przez 1 godzinę) obrać, pokroić w kosteczkę.
Rukolę opłukać, osuszyć, włożyć do salaterki, dodać buraczki oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado, skropić wszystko sokiem z cytryny.
Posypać pestkami dyni, szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać składniki winegretu, polać po sałatce, wymieszać przed podaniem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/buraczki/salatka_z_buraczkami_awokado/przepis.html