ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z tofu

Jajecznica z tofu

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
200 g tofu
2 porcje rukoli
1 awokado
sól i świeżo zmielony pieprz
oliwa extra vergine
sok z cytryny
2 łyżki masła
3 jajka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
grzanki z chleba żytniego posmarowane masłem
Przygotowanie
Tofu wyjąć opakowania i odsączyć z wody jeśli jest wilgotne i bardzo miękkie (np. zawinąć w ręczniki papierowe, 2 - 3 razy je wymienić). Rukolę opłukać, osuszyć i ułożyć na dwóch talerzykach. Awokado obrać, pokroić na kawałki, położyć na rukoli, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą extra vergine. W tosterze zrobić grzanki z chleba i po ostudzeniu posmarować masłem.
Tofu pokroić w kosteczkę. Posypać solą, pieprzem i położyć na patelni z rozgrzanym masłem. Smażyć na niedużym ogniu przez około 1 - 2 minuty z każdej strony (jeśli chcemy, możemy je smażyć aż do zrumienienia, ja wolę jednak gdy jest delikatniejsze).
Tofu przesunąć na bok patelni a w wolne miejsce wbić jajka, delikatnie zamieszać, doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Gdy jajka się zetną od razu odstawić patelnię z ognia.
Zawartość patelni przełożyć na sałatkę z rukoli i awokado. Podawać z grzankami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/jajecznica_z_tofu/przepis.html