ßßß Cookit - przepis na Mus z awokado, orzechów i sera do jajek/kanapek

Mus z awokado, orzechów i sera do jajek/kanapek

nazwa

Wykonanie

Kolejny mus do jajek na wielkanocnym stole, a pozostała częsć wykorzystana jako pasta do chleba. Awokado szybko ciemnieje, dlatego mus trzeba przygotować niedługo przed spożyciem, podobnie jajka faszerować tuż przed podaniem. Znalezione na blogu Polki .
Składniki:
4 ugotowane na twardo jajka
miąższ z 1 dojrzałego awokado
100g sera Pecorino, parmezanu, cheddar lub dowolnego żółtego sera (użyłam swieżego parmezanu)
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki majonezu
3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
garść rukoli
pieprz
sól
sok z cytryny
Wykonanie:
Jajka obrać, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka.
Ser zetrzeć na tarce do jarzyn (duże oczka).
Miąższ z awokado zmiksować za pomocą blendera z żółtkami jajek, majonezem, masłem, serem, orzechami, rukolą, przyprawami i zieleniną.
Pastą napełniamy połówki jajek (sporo zostanie jako pasta do chleba).
Jajka na Wielkanoc
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/04/mus-z-awokado-orzechow-i-sera-do.html