ßßß
Cookit - przepis na Coleslaw z kapusty, ogórka i bazylii
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Coleslaw z kapusty, ogórka i bazylii
Składniki
Kapusta
Ogórki
Miód
Szczypiorek
Cebula
Dymka
Bazylia
Majonez
Sok z cytryny
Ocet ryżowy
Musztarda
Syrop z agawy
Wykonanie
Składniki2 porcjeokoło 1/4 główki
kapusty
1/2
ogórka
szklarniowego lub 1-2 gruntowe2
młode
szczypiorki
z
cebulkami
(
dymki
)1 szklanka listków
bazylii
opcjonalnie: 1 łyżka posiekanych i zrumienionych
orzechów laskowych
lub pestek
słonecznika
Sos:3 łyżeczki
majonezu
1 łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka
octu ryżowego
2 łyżeczki
musztardy
francuskiej (ziarnistej)1 i 1/2 łyżeczki
syropu z agawy
lub
miodu
Przygotowanie
Kapustę
obrać z zewnętrznych liści. Wykroić 1/4 (mniejszej) lub 1/5 (większej) główki. Opłukać, osuszyć a następnie cienko posiekać.
Kapustę
doprawić
solą morską
. Wymieszać składniki sosu i wymieszać z
kapustą
.
Ogórka
obrać i pokroić na paseczki, dodać do
kapusty
. Dodać cienko pokrojone
szczypiorki
(białe
cebulki
i jasnozielone liście). Wymieszać z poszarpanymi listkami
bazylii
oraz
orzechami
jeśli ich używamy.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/coleslaw_z_mlodej_kapusty_z_ogorkiem/przepis.html
Przepisy powiązane
Colesław z Kaxholmen
Sałatka ziemniaczana z avokado
Chrupiaca salatka
781. Sałatka z młodych ziemniaków
Sałatka z ogórków małosolnych, jajek i szczypiorku + film
Składniki powiązane (0)