ßßß Cookit - przepis na Coleslaw z kapusty, ogórka i bazylii

Coleslaw z kapusty, ogórka i bazylii

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
około 1/4 główki kapusty
1/2 ogórka szklarniowego lub 1-2 gruntowe
2 młode szczypiorki z cebulkami (dymki)
1 szklanka listków bazylii
opcjonalnie: 1 łyżka posiekanych i zrumienionych orzechów laskowych lub pestek słonecznika
Sos:
3 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 i 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie
Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wykroić 1/4 (mniejszej) lub 1/5 (większej) główki. Opłukać, osuszyć a następnie cienko posiekać. Kapustę doprawić solą morską. Wymieszać składniki sosu i wymieszać z kapustą.
Ogórka obrać i pokroić na paseczki, dodać do kapusty. Dodać cienko pokrojone szczypiorki (białe cebulki i jasnozielone liście). Wymieszać z poszarpanymi listkami bazylii oraz orzechami jeśli ich używamy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kapusta/coleslaw_z_mlodej_kapusty_z_ogorkiem/przepis.html