Wykonanie
Czas grillowania, wylegiwania się na słońcu, popijania mrożonych koktajli...ahhh, wreszcie nastał. Choć majówka nie rozpieściła nas pogodowo, udało się trochę pogrillować i spędzić czas w cudownych gronie przyjaciół i rodziny. W tym roku
jadłam najwspanialsze na świecie grillowane
żeberka i
karkówkę hmmm, po porostu marzenie! Przy najbliższej okazji podzielę się z
Wami przepisem :)Dziś przepis na
sałatkę ziemniaczaną z avokodo,doskonała do grillowanych potraw jak i sama. Lekka, przyjemnie orzeźwiająca i mocno wiosenna. Co najważniejsza, prosta i łatwa w przygotowaniu.
Skład:1 kg
młodych ziemniaków ugotowanych w "mundurkach"1 dojrzałe
avokado4-5 średniej wielkości
ogórków małosolnych
młoda cebulka dymka (bez
szczypioru)świeża
bazylia lub
miętasos:1 łyżka
majonezu (można zastąpić łyżką dobrej
oliwy)1 łyżka
musztardy Dijon1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny1 ząbek
czosnkusól,
pieprz do smakuA jak ja przyrządzamy:1. Ugotowane i przestudzone
ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Przekładamy do misy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone
avokado, pokrojone w gruba kostkę
ogórki małosolne i drobno posiekana
młodą cebulkę.2. Składniki sosu mieszamy ze sobą i gotowy sos odstawiamy do lodówki na około 30 min, aby składniki "przegryzły" się i lekko schłodziły.3. Warzywa łączymy z sosem (bardzo delikatnie, żeby
ziemniaki nie rozpadły się). Całość posypujemy świeżymi
ziołami i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Miłego i smacznego weekendu!H.