ßßß Cookit - przepis na Sałatka ziemniaczana z avokado

Sałatka ziemniaczana z avokado

nazwa

Wykonanie

Czas grillowania, wylegiwania się na słońcu, popijania mrożonych koktajli...ahhh, wreszcie nastał. Choć majówka nie rozpieściła nas pogodowo, udało się trochę pogrillować i spędzić czas w cudownych gronie przyjaciół i rodziny. W tym roku jadłam najwspanialsze na świecie grillowane żeberka i karkówkę hmmm, po porostu marzenie! Przy najbliższej okazji podzielę się z Wami przepisem :)
Dziś przepis na sałatkę ziemniaczaną z avokodo,doskonała do grillowanych potraw jak i sama. Lekka, przyjemnie orzeźwiająca i mocno wiosenna. Co najważniejsza, prosta i łatwa w przygotowaniu.
Skład:
1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w "mundurkach"
1 dojrzałe avokado
4-5 średniej wielkości ogórków małosolnych
młoda cebulka dymka (bez szczypioru)
świeża bazylia lub mięta
sos:
1 łyżka majonezu (można zastąpić łyżką dobrej oliwy)
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
A jak ja przyrządzamy:
1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Przekładamy do misy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone avokado, pokrojone w gruba kostkę ogórki małosolne i drobno posiekana młodą cebulkę.
2. Składniki sosu mieszamy ze sobą i gotowy sos odstawiamy do lodówki na około 30 min, aby składniki "przegryzły" się i lekko schłodziły.
3. Warzywa łączymy z sosem (bardzo delikatnie, żeby ziemniaki nie rozpadły się). Całość posypujemy świeżymi ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny.
Miłego i smacznego weekendu!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/05/saatka-ziemniaczana-z-avokado.html