Wykonanie
Składniki2 porcjeokoło 150 g młodego
szpinaku lub mieszanki
sałat120 g
sera gorgonzola lub
roguefort3 łyżki
oliwy extra vergine3 łyżeczki grubo zmielonego
czarnego pieprzusól morska1 łyżeczka
octu winnego1 łyżka
soku z cytryny2 szklanki
malin2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
miodu4 łyżki
płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelniopieczona na tosterze
bagietkaPrzygotowanie
Szpinak lub
sałatę opłukać i osuszyć na ściereczce.
Ser pokroić w kosteczkę, połowę odłożyć a resztę wymieszać na gładki sos z
oliwą, 1 łyżeczką
pieprzu, szczyptą
soli morskiej,
octem winnym i
sokiem z cytryny. Do powstałego sosu dodać odłożone kosteczki
sera, wymieszać.Połowę
malin odłożyć a resztę włożyć do rondelka, dodać
ocet balsamiczny i
miód, zmiksować blenderem i zagotować. Odstawić z ognia, przetrzeć przez sito pozbywając się pestek. Do powstałego musu
malinowego dodać odłożone
maliny, wymieszać.Na talerzach położyć
szpinak, polać sosem
serowym i delikatni przemieszać, wyłożyć
maliny w musie
malinowym, posypać
płatkami migdałów i resztą
czarnego pieprzu. Podawać z
bagietką.