ßßß Cookit - przepis na Sałatka ze szpinakiem, malinami i serem pleśniowym

Sałatka ze szpinakiem, malinami i serem pleśniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
około 150 g młodego szpinaku lub mieszanki sałat
120 g sera gorgonzola lub roguefort
3 łyżki oliwy extra vergine
3 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
sól morska
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki malin
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
4 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na suchej patelni
opieczona na tosterze bagietka
Przygotowanie
Szpinak lub sałatę opłukać i osuszyć na ściereczce. Ser pokroić w kosteczkę, połowę odłożyć a resztę wymieszać na gładki sos z oliwą, 1 łyżeczką pieprzu, szczyptą soli morskiej, octem winnym i sokiem z cytryny. Do powstałego sosu dodać odłożone kosteczki sera, wymieszać.
Połowę malin odłożyć a resztę włożyć do rondelka, dodać ocet balsamiczny i miód, zmiksować blenderem i zagotować. Odstawić z ognia, przetrzeć przez sito pozbywając się pestek. Do powstałego musu malinowego dodać odłożone maliny, wymieszać.
Na talerzach położyć szpinak, polać sosem serowym i delikatni przemieszać, wyłożyć maliny w musie malinowym, posypać płatkami migdałów i resztą czarnego pieprzu. Podawać z bagietką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/maliny/salatka_szpinak_maliny_roquefort_migdaly/przepis.html