Wykonanie
Choć w Polsce traktowany jest jak chwast i zawzięcie pielony - to należy do najcenniejszych
ziół leczniczych i
przyprawowych. Wspomniana Hildegarda z Bingen, zielarka i święta zalecała go chorym, wierząc, że witalna moc kurdybanka potrafi zdziałać cuda.W kurdybanku zakochał się Jan III Sobieski. Według legendy - wracając z polowania w Zwierzyńcu - spotkał dziewczynę biegnącą z naręczem drobnego ziela o niebieskich kwiatuszkach. Zatrzymana, wyjaśniła, że biegnie na pomoc choremu, bo jak mu kurdybanek nie pomoże, to już nic mu nie pomoże.Jan szczepkę wziął, zasadził w ogrodach. Marysieńka zaczęła eksperymentować z kurdybankiem w kuchni, dodając go do omletów. A król zabrał po latach kurdybanek na wyprawę pod Wiedeń jako cudowny lek dla żołnierzy. Tyle legenda.Kurdybanek w kuchniJego drobne listki mają bogaty smak. Najpierw na
języku wyczujecie
seler, następnie
pietruszkę, zaraz
potem lubczyk. Co za złożenie. Zakonni zielarze z Kodnia, uprawiający jeden z największych zielników klasztornych w Polsce twierdzą, że skromny kurdybanek jest w stanie zastąpić na talerzu cały zastęp
ziół prowansalskich. A znają się na rzeczy, bo założyciel zakonu Oblatów z Prowansji pochodził.W europejskiej kuchni stosowany był jako
przyprawa od średniowiecza. Doprawiano nim duszone i
pieczone mięsa. Był cenioną
przyprawą, podobnie jak ogórecznik, który także miał oddawać ludziom swą witalną moc.Coś w tym jest. Stefania Korżawska, której wiedzę o ziołach wielce sobie cenię,
mówi, że "
zioła są miłością, mają bardzo dużo w sobie miłości i od ludzi niczego nie potrzebują a w zamian dają nam tak dużo, dają nam zdrowie, są uniżonymi sługami ojca niebieskiego". Coś w tym musi być.
Twarożek kurdybanekSkładniki:25 dag
sera półtłustego1
maślanka1
cebula3
oliwki faszerowane
cytryną1 łyżeczka mielonego ostropestukilka gałązek kurdybanka
sólbiały pieprzWykonanie:
Cebulę posiekać z
oliwkami i kurdybankiem. Dodać do rozkruszonego
sera, wlać
maślankę, dokładnie wymieszać, doprawić ostropestem,
solą i
białym pieprzem.Jajecznica z kurdybankiemSkładniki:3
jajka2 łyżki
śmietany3 łyżki pokruszonego
białego sera1 łyżka posiekanego kurdybanka
sólpieprzmasłoWykonanie:Na patelni roztopić
masło, wlać
jajka rozkłócone z kurdybankiem, dodać
ser,
śmietanę, smażyć 3 minuty, doprawić
solą z
pieprzem.Zalewajka z kurdybankiemSkładniki:3
młode ziemniaki15 dag
wędzonego boczku1 litr
bulionuwiązka kurdybanku2 łyżki
mąkisól i
pieprzWykonanie:Do gotującego się
bulionu wrzucić
ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany kurdybanek. Gotować 10 minut. Na patelni podsmażyć
boczek pokrojony w kostkę, dodać
mąki, zrobić zasmażkę, rozprowadzić
bulionem, wlać do zupy. Doprawić
solą z
pieprzem.Wiosenne placki ziemniaczane z kurdybankiemSkładniki:50 dag
ziemniaków3 łyżki
mąki3
jajka1
cebula3 łyżeczki posiekanego kurdybanka
sólpieprzolej rzepakowykwaśna
śmietanaWykonanie:
Ziemniaki ugotować, utłuc z
mąką, dodać kurdybanek i posiekaną
cebulę, doprawić
solą i
pieprzem. Formować nieduże placuszki, smażyć na złoto. Podawać z kwaśną
śmietaną.Waldemar Sulisz, www.jemlublin.pl, Fot. Małgorzata Sulisz