Wykonanie
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1 łyżeczka
soliSkładniki na farsz:250 g
białego sera500 g ugotowanych w mundurkach
ziemniaków1
jajko1
cebula2 łyżki
masłaSposób przygotowania farszu:ugotowane w mundurkach
ziemniaki - obieramyprzepuszczamy przez maszynkę (lub dobrze zagniatamy widelcem)
ziemniaki oraz
biały serdo zmielonej masy dodajemy małe surowe
jajko, drobno posiekaną i usmażoną na złoto
cebulkędoprawiamy do smaku
solą i
pieprzemSposób przygotowania ciasta: na stolnicy lub w dużej metalowej misce zagniatamy ciasto z
mąki,
soli i ciepłej
wodyciasto powinno być sprężyste i nie lepiące się do rąkDalsze postępowanie z pierogami:przygotowane ciasto dzielimy na 4 części i przykrywamy szmatką by nie obeschłokażdą część ciasta dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką (można delikatnie podsypać
mąką) na każdy krążek nakładamy farsz, po czym składamy na pół, silnie zagniatając brzegiprzygotowane pierogi przykryj aby nie obeschły i postępuj podobnie z każdą następną częścią ciasta
Gotowanie pierogów:pierogi gotujemy w szerokim garnku, w dużej ilości posolonej
wodypierogi wrzucamy do gotującej się
wody, delikatnie mieszając aby nie przywarły do dnagdy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 4 minutwyjmujemy łyżką cedzakową i dobrze osączone kładziemy na duży płaski talerz (każdy pieróg z osobna)Jak podawać:Tak przygotowane pierogi najlepiej podsmażyć na masełku z dodatkiem smażonej
cebulki,
pieprzu i ewentualnie
koperku.Oddzielnie możemy podać gęstą
śmietanę lub
maślankę.
POLECAM