ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
250 g białego sera
500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 jajko
1 cebula
2 łyżki masła
Sposób przygotowania farszu:
ugotowane w mundurkach ziemniaki - obieramy
przepuszczamy przez maszynkę (lub dobrze zagniatamy widelcem) ziemniaki oraz biały ser
do zmielonej masy dodajemy małe surowe jajko, drobno posiekaną i usmażoną na złoto cebulkę
doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Sposób przygotowania ciasta: na stolnicy lub w dużej metalowej misce zagniatamy ciasto z mąki, soli i ciepłej wody
ciasto powinno być sprężyste i nie lepiące się do rąk
Dalsze postępowanie z pierogami:
przygotowane ciasto dzielimy na 4 części i przykrywamy szmatką by nie obeschło
każdą część ciasta dość cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką (można delikatnie podsypać mąką) na każdy krążek nakładamy farsz, po czym składamy na pół, silnie zagniatając brzegi
przygotowane pierogi przykryj aby nie obeschły i postępuj podobnie z każdą następną częścią ciasta
Gotowanie pierogów:
pierogi gotujemy w szerokim garnku, w dużej ilości posolonej wody
pierogi wrzucamy do gotującej się wody, delikatnie mieszając aby nie przywarły do dna
gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze ok. 4 minut
wyjmujemy łyżką cedzakową i dobrze osączone kładziemy na duży płaski talerz (każdy pieróg z osobna)
Jak podawać:
Tak przygotowane pierogi najlepiej podsmażyć na masełku z dodatkiem smażonej cebulki, pieprzu i ewentualnie koperku.
Oddzielnie możemy podać gęstą śmietanę lub maślankę.
POLECAM
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/11/pierogi-ruskie.html