Wykonanie
Polewka w wersji białej - na
maślance - jest chyba najczęściej pojawiającą się zupą u mnie w domu. Po prostu ją uwielbiam! Na pewno nie jest zupą dietetyczną, a raczej jest fajnie sycąca. Polecam:)
Potrzebujemy:1 dużą
maślankę0,5 L
mleka1 łyżkę
masła1/4 szklanki
wody1
jajko1 łyżkę
mąki200 ml
śmietanysólDo garnka wlewamy
maślankę i gotujemy aż będzie gorąca, ale NIE do wrzenia. Dodajemy
mleko, sporą szczyptę
soli i dużą łyżkę
masła. Znowu gotujemy, jednak nie doprowadzając zupy do wrzenia. W drugim garnuszku mieszamy
wodę z
mąką,
śmietaną i
jajkiem (najlepiej zmiksować). Wlewamy całość do gorącej zupy, mieszamy. Zupy nie wolno zagotować! Zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie podajemy zupę z ugotowanymi
ziemniakami. Smacznego!