ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Polewka w wersji białej - na maślance - jest chyba najczęściej pojawiającą się zupą u mnie w domu. Po prostu ją uwielbiam! Na pewno nie jest zupą dietetyczną, a raczej jest fajnie sycąca. Polecam:)
Potrzebujemy:
1 dużą maślankę
0,5 L mleka
1 łyżkę masła
1/4 szklanki wody
1 jajko
1 łyżkę mąki
200 ml śmietany
sól
Do garnka wlewamy maślankę i gotujemy aż będzie gorąca, ale NIE do wrzenia. Dodajemy mleko, sporą szczyptę soli i dużą łyżkę masła. Znowu gotujemy, jednak nie doprowadzając zupy do wrzenia. W drugim garnuszku mieszamy wodę z mąką, śmietaną i jajkiem (najlepiej zmiksować). Wlewamy całość do gorącej zupy, mieszamy. Zupy nie wolno zagotować! Zdejmujemy z kuchenki, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie podajemy zupę z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/03/biaa-polewka.html