Wykonanie
Trochę jak racuchy, łatwe, szybkie i pyszne, idealne dla dzieci do łapki :) Jeśli przykryjemy je pokrywką na patelni to zrobią się napuszone i uprażone w środku, trzeba tylko je
potem potrzymać już bez przykrycia na tyle długo, by wysmażył się sok a placuszki się ślicznie zrumieniły.2
jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż 1 cm1
jajko1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
wodyszczypta
solityle
mąki aby powstało ciasto o konsystencji gęstej
śmietany.Miksujemy składniki na ciasto i dajemy im chwilę na odsapnięcie.Maczamy kawałki
jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Najlepsze jeszcze na ciepło, posypane
cukrem pudrem, lub z sosem
owocowym,
dżemem, kleksem
śmietany czy innym ulubionym dodatkiem.Smacznego!