ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście naleśnikowym

Jabłka w cieście naleśnikowym

nazwa

Wykonanie

Trochę jak racuchy, łatwe, szybkie i pyszne, idealne dla dzieci do łapki :) Jeśli przykryjemy je pokrywką na patelni to zrobią się napuszone i uprażone w środku, trzeba tylko je potem potrzymać już bez przykrycia na tyle długo, by wysmażył się sok a placuszki się ślicznie zrumieniły.
2 jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż 1 cm
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
tyle mąki aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Miksujemy składniki na ciasto i dajemy im chwilę na odsapnięcie.
Maczamy kawałki jabłka w cieście i nakładamy na rozgrzaną patelnię, posmarowaną niewielką ilością tłuszczu. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Najlepsze jeszcze na ciepło, posypane cukrem pudrem, lub z sosem owocowym, dżemem, kleksem śmietany czy innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Źródło:http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/12/jabka-w-ciescie-nalesnikowym.html