Wykonanie
Dzisiaj co nie co o makaronach robionych samemu. Są to najlepsze
makarony pod słońcem . Bez konserwantów ,bez polepszaczy struktury.Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić
makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym
makaronem . Nawet tym najdroższym-
markowym.
Składniki1/2 kg
mąki3
jajka1 szklanka
mleka (
mleko daje twardość )1/2 łyżki
soliWykonanieKrok 1
Na stolnicę wysypać
mąkę , zrobić dołek . Wsypać sołKrok 2
Wlać
mleko , wbić
jajka.
Mieszać , zaczynając od brzegu w kierunku środka zaczynu. Ja robię to nożem ,ponieważ nie lubię obklejonych rąk.
Mieszamy aż
mąka pochłonie płyn.Krok 3
Teraz wyrabiamy rękoma . Jeśli ciasto jest suche i nie łączy się to można dodać po trochu
wody.
Zagniatamy ciasto aż do uformowania jednolitej twardej kuli.Krok 4
Takie ciasto można wałkować a można wykorzystać maszynkę do
makaronu. Ja skłaniam się do tego drugiego , ze zwykłego wygodnictwaKrok 5
Wałkujemy
Kroimy i gotujemy w dużej ilości osolonej
wody . Ok 2 minuty