ßßß Cookit - przepis na Makaron domowy

Makaron domowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj co nie co o makaronach robionych samemu. Są to najlepsze makarony pod słońcem . Bez konserwantów ,bez polepszaczy struktury.
Dostałam mejla od Kasi z zapytaniem ,czy potrafię zrobić makaron rosołowy . Taki jak to kiedyś robiło się w niedziele . Myślę że potrafię . Zawsze robię je sama. Nie wyobrażam sobie dobrego rosołu z kupowanym makaronem . Nawet tym najdroższym-markowym.
Składniki
1/2 kg mąki
3 jajka
1 szklanka mleka (mleko daje twardość )
1/2 łyżki soli
Wykonanie
Krok 1
Na stolnicę wysypać mąkę , zrobić dołek . Wsypać soł
Krok 2
Wlać mleko , wbić jajka.
Mieszać , zaczynając od brzegu w kierunku środka zaczynu. Ja robię to nożem ,ponieważ nie lubię obklejonych rąk.
Mieszamy aż mąka pochłonie płyn.
Krok 3
Teraz wyrabiamy rękoma . Jeśli ciasto jest suche i nie łączy się to można dodać po trochu wody.
Zagniatamy ciasto aż do uformowania jednolitej twardej kuli.
Krok 4
Takie ciasto można wałkować a można wykorzystać maszynkę do makaronu. Ja skłaniam się do tego drugiego , ze zwykłego wygodnictwa
Krok 5
Wałkujemy
Kroimy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody . Ok 2 minuty
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/03/makaron-domowy.html