Wykonanie
Na śniadanie najlepiej zjeść coś ciepłego i wartościowego, żeby
mieć energię na cały dzień. U mnie dziś zwykła zacierka. Prosta w wykonaniu i rewelacyjna w smaku.- 10dkg
mąki- 1
jajko- szczypta
soli-
woda do zarobienia ciasta- 1 i 1/4l
mlekaZ
mąki,
jajka,
soli i odrobiny
wody wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne. Jak gotować zacierkę widziałam dwa sposoby - jeden gotujemy
mleko i do
mleka wrzucamy surowe ciasto tnąc je na kawałki lub ścierając na tarce o dużych oczkach. Drugi sposób - zacierkę gotujemy osobno i
mleko osobno dopiero na talerzu wszystko łączymy. Ja robię pierwszym sposobem. Można też odrywać kawałeczki ciasta. Jakkolwiek byście nie zrobili zacierka jest smacznym sposobem na rozpoczęcie energicznego dnia:)