Wykonanie
Smak dzieciństwa. Nie wiem
czemu nigdy nie wpadłam na to, żeby je zrobić :) niektórzy jedzą je z rosołem i innymi zupami, ja najbardziej lubię je z
mlekiem. Na słono :) Przepis idealny na śniadanie, pyszny, sycący, szybki do zrobienia.Składniki:1
jajko2 łyżki
mąkiOdrobina
wodySzczypta
soliMlekoKoszt: 1-2złCzas wykonania: 10 minutWykonanie:Wlewamy ok 1,5 szklanki
mleka do garnuszka, i podgrzewamy aż prawie zacznie wrzeć. W tak zwanym międzyczasie wbijamy do szklaneczki jedno
jajko i
sól, roztrzepujemy. Dodajemy dwie łyżki
mąki, lekko czubate, roztrzepujemy (ja to robiłam trzepaczką-maczugą). Jeżeli masa jest za gęsta (u mnie była) dolewamy odrobinę (ok. łyżki)
wody. Ubijałam jeszcze później przez minutę albo dwie, żeby była puszysta. Powinna
mieć konsystencję lejącej się
śmietany. Wlewamy na wrzące
mleko cienkim strumyczkiem, i mieszamy przez kilkadziesiąt sekund, aż kluseczki wypłyną na powierzchnię i będą gotowe. Po osoleniu do smaku - zajadamy się :)