ßßß
Delikatne mięso w towarzystwie warzyw.Składniki1 udziec z indyka2 małe cukinie1 duża czerwona papryka2 średnie czerwone cebule1 litr bulionu1 mała śmietana 30%3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejpapryka ostra w proszkupieprz, sól do smakubazylia, oregano, estragonsok z cytrynySposób przygotowaniaKrok 1Udziec pokroić w kostkę przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem w proszku. Odstawić na min. 2 godziny (najlepiej na noc). Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące (ok. 1 łyżki) i smażymy na bardzo małym ogniu około 40 minut (to bardzo ważne, żeby indyk zrobił się miękki). Warzywa kroimy w kostkę i na dnie garnka obsmażamy je na oliwie. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej i z ziemniaczaną, dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Następnie ją hartujemy i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Podajemy z makaronem bądź kaszą.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyIndyk w sosie śmietankowo- pieczarkowymSałatka z pieczonym indykiem i paprykąJem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiemKieszonki z fetą i suszonymi pomidoramiPikantna zupa z kurczakiem, warzywami i mlekiem kokosowym