ßßß Cookit - przepis na Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

nazwa

Wykonanie

Delikatne mięso w towarzystwie warzyw.
Składniki
1 udziec z indyka
2 małe cukinie
1 duża czerwona papryka
2 średnie czerwone cebule
1 litr bulionu
1 mała śmietana 30%
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
papryka ostra w proszku
pieprz, sól do smaku
bazylia, oregano, estragon
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Krok 1
Udziec pokroić w kostkę przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem w proszku. Odstawić na min. 2 godziny (najlepiej na noc). Tak przygotowane mięso obtaczamy w mące (ok. 1 łyżki) i smażymy na bardzo małym ogniu około 40 minut (to bardzo ważne, żeby indyk zrobił się miękki). Warzywa kroimy w kostkę i na dnie garnka obsmażamy je na oliwie. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy mięso i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej i z ziemniaczaną, dodajemy przyprawy i sok z cytryny. Następnie ją hartujemy i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Podajemy z makaronem bądź kaszą.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)
Podobne wpisy
Indyk w sosie śmietankowo- pieczarkowym
Sałatka z pieczonym indykiem i papryką
Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem
Kieszonki z fetą i suszonymi pomidorami
Pikantna zupa z kurczakiem, warzywami i mlekiem kokosowym
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/5644/gulasz-z-indykiem