ßßß Cookit - przepis na Indyk w sosie śmietankowo- pieczarkowym

Indyk w sosie śmietankowo- pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne, delikatne mięso w sosie pieczarkowym.
Składniki
1 udziec z indyka
50 dag średnich pieczarek
3 szalotki (lub 2 zwykłe cebule)
1 mała śmietana 30% lub 36%
soku z cytryny
bazylia, oregano, estragon
sól, pieprz, papryka słodka
mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Krok 1
Udziec kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Pieczarki myjemy i kroimy na cztery części. Mięso obtaczamy w łyżce mąki ziemniaczanej i smażymy na bardzo małym ogniu ok. 20-25 minut. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Następnie zalewamy wodę i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny (u mnie z połówki) 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i przyprawami. Hartujemy ją i dodajemy do sosu. Smacznego.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 6.7/ 10 (3 votes cast)
Indyk w sosie śmietankowo- pieczarkowym, 6.7 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Sałatka z pieczonym indykiem i papryką
Gulasz z indykiem
Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem
Indyk duszony w śmietanie z marchewką
Pierekaczewnik
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6828/indyk-w-sosie-smietankowo-pieczarkowym