ßßß
Pyszne, delikatne mięso w sosie pieczarkowym.Składniki1 udziec z indyka50 dag średnich pieczarek3 szalotki (lub 2 zwykłe cebule)1 mała śmietana 30% lub 36%soku z cytrynybazylia, oregano, estragonsól, pieprz, papryka słodkamąka ziemniaczanaSposób przygotowaniaKrok 1Udziec kroimy w mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką, odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki. Pieczarki myjemy i kroimy na cztery części. Mięso obtaczamy w łyżce mąki ziemniaczanej i smażymy na bardzo małym ogniu ok. 20-25 minut. Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Następnie zalewamy wodę i dusimy na małym ogniu ok. 40 minut. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny (u mnie z połówki) 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i przyprawami. Hartujemy ją i dodajemy do sosu. Smacznego.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 6.7/ 10 (3 votes cast)Indyk w sosie śmietankowo- pieczarkowym, 6.7 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisySałatka z pieczonym indykiem i paprykąGulasz z indykiemJem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiemIndyk duszony w śmietanie z marchewkąPierekaczewnik