Wykonanie
1 szkl
kaszy jaglanej200 g
pieczarek250 g
sera białego300 g
mięsa z udźca
indyka1
cebula4 ząbki
czosnkuolejsólpieprzpapryka suszona
oreganobazyliaszczypta
przyprawy do drobiuPieczarki pokroić i podsmażyć na łyżce
oleju, ostawić. Do małego garnka wlać pół l
wody zagotować, dodać łyżeczkę suszonej
papryki, łyżeczkę
soli, i łyżeczkę
oleju, a następnie szklankę
kaszy jaglanej.Gotować od czasu do czasu mieszając. Kiedy
kasza już gęstnieje, dodać podsmażone
pieczarki, chwilę jeszcze pogotować, przykryć pokrywką i odstawić.
Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć z połówką
cebuli i 2 ząbkami
czosnku. Doprawić
pieprzem i
przyprawą do drobiu.
Naczynie żaroodporne posmarować
olejem, do
kaszy dodać pół kostki
sera , pokruszyć tylko i lekko wymieszać, wyłożyć do naczynia i wyrównać. Na wierzch rozłożyć równomiernie przysmażone
mięso. Na patelni przyrumienić resztę
cebuli, pozostał dwa ząbki
czosnku i włożyć
szpinak, podsmażyć i odparować. Doprawić
solą i
pieprzem. Przykryć
mięso w naczyniu. Na koniec pozostały
ser pokruszyć w miseczce, dodać
bazylię,
oregano, szczyptę suszonej
papryki,
sól i
pieprz do smaku i łyżkę
oliwy, wymieszać delikatnie (nie ucierać) posypać zapiekankę. Zapiekać ok 40 min w temp 200 st.Podawać z surówką.