ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana pieczarkami i kaszą jaglaną z sosem

Papryka faszerowana pieczarkami i kaszą jaglaną z sosem

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na paprykę w wersji faszerowanej, w planach jeszcze 3 wersja ale to innym razem :P
Dziś połączenie kaszy i pieczarek
3 średniej wielkości papryki
woreczek kaszy jaglanej
200g pieczarek (+ ok.200g na sos)
2 cebule
sól, pieprz, majeranek. oregano, bazylia
50 g żółtego sera
2 szklanki bulionu
łyżka śmietany
marchewka
Kaszę ugotować w osolonej wodzie lub bulionie al dente. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, tak samo cebulę. Pieczarki i cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek i dodać do ugotowanej kaszy. Dodać starty na tartce ser i przyprawy.
Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.
Wydrążone papryki nadziewać farszem i przykryć odciętymi wcześniej częściami
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.
Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie.
Sos
Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, podobnie cebulę.
Do garnka wlać bulion dodać marchewkę, pokrojone pieczarki i cebulę.
Gotować na małym ogniu ok. 30-40 min, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodać łyżkę śmietany aby trochę zagęścić sos (jeśli jest taka potrzeba), doprawić do smaku przyprawami.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/papryka-faszerowana-pieczarkami-i-kasza.html