Wykonanie
Kolejny pomysł na
paprykę w wersji faszerowanej, w planach jeszcze 3 wersja ale to innym razem :PDziś połączenie
kaszy i
pieczarek3 średniej wielkości
paprykiworeczek
kaszy jaglanej200g
pieczarek (+ ok.200g na sos)2
cebulesól,
pieprz,
majeranek.
oregano,
bazylia50 g
żółtego sera2 szklanki
bulionułyżka
śmietanymarchewkaKaszę ugotować w osolonej wodzie lub
bulionie al dente.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę, tak samo
cebulę.
Pieczarki i
cebulę podsmażyć na
oliwie z oliwek i dodać do ugotowanej
kaszy. Dodać starty na tartce
ser i
przyprawy.
Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.
Wydrążone
papryki nadziewać farszem i przykryć odciętymi wcześniej częściami
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę
bulionu.Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż
papryka zmięknie.
Sos
Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, podobnie
cebulę.Do garnka wlać
bulion dodać
marchewkę, pokrojone
pieczarki i
cebulę.Gotować na małym ogniu ok. 30-40 min, co jakiś czas mieszając.Pod koniec gotowania dodać łyżkę
śmietany aby trochę zagęścić sos (jeśli jest taka potrzeba), doprawić do smaku
przyprawami.