Wykonanie
Pyszna
sałatka idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Delikatna, a jednocześnie z charakterkiem. Połączenie orzeźwiającej
mięty i
cytryny ze słoną
fetą i
łagodnymi pieczarkami jest fantastyczne. Polecam szczególnie jako dodatek do pikantnego
mięsa.
(South Beach, faza I)składniki na 4 porcje:- 2 łyżki
soku z cytryny-
sól i
pieprzRozgrzać piekarnik do 230°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową.Wymieszać
sok z cytryny z
solą,
pieprzem,
ziołami i połową
oliwy.
Pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki (mniejsze jedynie przekroić na pół).Rozłożyć na wyłożonej folią blasze, skropić łyżką
oliwy i piec 12-15 minut, po czym przemieszać i dopiekać jeszcze 10 minut, aż będą brązowe.W tym czasie pokroić
paprykę w paski i podsmażyć na pozostałej łyżce
oliwy.Przełożyć do półmiska upieczone
pieczarki i podsmażoną
paprykę.Zalać wcześniej przygotowaną marynatą, wymieszać.Wierzch posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną
fetą.
źródło: blog Kalyn's Kitchen