Wykonanie
W związku z sezonem na
bób postanowiłam przygotować
sałatkę z wykorzystaniem tego warzywa. U mnie co prawda ciężko jest dostać świeży
bób, a jeżeli już się trafi to w strąkach, którego zakup jest bardzo nieekonomiczny. Dlatego korzystam z mrożonego, który jest o wiele tańszy, bardzo szybko się gotuje, smakuje tak samo, a jest dostępny przez cały rok ;)W skład sałatki oprócz
bobu weszły także
pieczarki i moje ulubione, pikantne chorizo. Salaka okazała się być strzałem w 10! Jest pyszna! Można jeść ją na zimno, jako dodatek do innego dania, ale także na ciepło jako danie główne! Jest prosta i szybka w przygotowaniu i myślę że wielu osobom przypadnie do gustu. Polecam!
Składniki :150g chorizo1 średnia
cebulaopakowanie
bobu 750g (u mnie mrożony)300g
pieczarekostra i wędzona
paprykasól,
pieprzPrzygotowanie :
Bób ugotować, przestudzić i obrać ze skorki.W międzyczasie rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, przesmażyć na niej chorizo, aby wytopił się tłuszcz. Dodać
cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki, chwilę smażyć. Następnie dodać obrane i pokrojone w cienkie plasterki
pieczarki, przesmażyć chwilę, aby pokryły się tłuszczem i lekko zmiękły, ale aby nie zaczęły puszczać
wody. Dodać ugotowany i obrany
bób. Doprawić
przyprawami,
solą i
pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego !