Wykonanie
Składniki0,5 szkl
ryżu2 puszki
szprota i
śledzia w
sosie pomidorowym1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnku1
marchewka0,5 łyżeczki
cukru1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżki
ketchupu2 łyżeczki
słodkiej paprykiodrobina
ostrej paprykisólpieprz2 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowySposób przygotowaniaKrok 1
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Studzimy.Krok 2
Paprykę kroimy na 4 części, usuwamy nasionka. Układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry i pieczemy pod samą grzałką przez 25 minut w 200 stopniach. Upieczoną wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut. Następnie usuwamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.Krok 3
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu z
cukrem, dodajemy posiekany
czosnek i startą
marchew. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy
ziele angielskie i
listek laurowy, wlewamy 4 łyżki
wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. Usuwamy ziele i liść i odstawiamy do przestudzenia.Krok 4
Ryby wykładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy
ryż,
paprykę oraz przesmażone warzywa, koncentrat i
ketchup, doprawiamy
papryką słodką i ostrą,
solą i
pieprzem. Gotowy paprykarz przekładamy do słoiczków, na wierzch wlewamy łyżeczkę
oliwy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.Wystarczy na 3-4 słoiczki.SMACZNEGO!