ßßß Cookit - przepis na Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński

nazwa

Wykonanie

Składniki
0,5 szkl ryżu
2 puszki szprota i śledzia w sosie pomidorowym
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
sól
pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Krok 1
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Krok 2
Paprykę kroimy na 4 części, usuwamy nasionka. Układamy na blaszce do pieczenia skórką do góry i pieczemy pod samą grzałką przez 25 minut w 200 stopniach. Upieczoną wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut. Następnie usuwamy skórkę i kroimy w drobną kostkę.
Krok 3
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce tłuszczu z cukrem, dodajemy posiekany czosnek i startą marchew. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, wlewamy 4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. Usuwamy ziele i liść i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 4
Ryby wykładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy ryż, paprykę oraz przesmażone warzywa, koncentrat i ketchup, doprawiamy papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Gotowy paprykarz przekładamy do słoiczków, na wierzch wlewamy łyżeczkę oliwy i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Wystarczy na 3-4 słoiczki.
SMACZNEGO!
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/12/11635/domowy-paprykarz-szczecinski-danie-konkursowe