Wykonanie

Idealna zupka na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, gorące zupy. Taki chłodnik wspaniale orzeźwia i ochładza.ChłodnikSkładniki1kg
młodych buraczków1
kefir4
jajka ugotowane na twardo1
ogórek długipęczek
rzodkiewekpęczek
szczypiorkupęczek
koperkusól,
pieprz, domowa
vegetaszczypyta kwasku
cytrynowego lub kilka kropel
soku z cytrynyziele angielskie,
listek laurowySposób przygotowaniaKrok 1
Buraczki kroimy na mniejsze części i gotujemy w nie za dużej ilości
wody, aż zmiękną. Następnie odcedzamy, a
wywar doprawiamy wg uznania
pieprzem,
solą,
sokiem z cytryny itp. Ugotowane
buraki możemy zużyć np. do jakiejś sałatki.Krok 2Po wystudzeniu
wywaru wlewamy do niego schłodzony
kefir, mieszamy.Krok 3
Ogórka i
rzodkiewkę kroimy w kosteczkę lub półksiężyce,
szczypiorek i
koperek szatkujemy. Wrzucamy wszystko do
wywaru z
kefirem i nakładamy na talerze, na których rozłożyliśmy wcześniej pokrojone na ćwiartki
jajka.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Chłodnik, 10 . 0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisy
Sałata grillowaRozkosz ogrodnika
Sałatka z
makaronem,
ogórkiem i
boczkiemWiosenna pasta z
łososiemOgórek z
rzodkiewką