ßßß
Idealna zupka na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, gorące zupy. Taki chłodnik wspaniale orzeźwia i ochładza.ChłodnikSkładniki1kg młodych buraczków1 kefir4 jajka ugotowane na twardo1 ogórek długipęczek rzodkiewekpęczek szczypiorkupęczek koperkusól, pieprz, domowa vegetaszczypyta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytrynyziele angielskie, listek laurowySposób przygotowaniaKrok 1Buraczki kroimy na mniejsze części i gotujemy w nie za dużej ilości wody, aż zmiękną. Następnie odcedzamy, a wywar doprawiamy wg uznania pieprzem, solą, sokiem z cytryny itp. Ugotowane buraki możemy zużyć np. do jakiejś sałatki.Krok 2Po wystudzeniu wywaru wlewamy do niego schłodzony kefir, mieszamy.Krok 3Ogórka i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę lub półksiężyce, szczypiorek i koperek szatkujemy. Wrzucamy wszystko do wywaru z kefirem i nakładamy na talerze, na których rozłożyliśmy wcześniej pokrojone na ćwiartki jajka.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Chłodnik, 10 . 0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisySałata grillowaRozkosz ogrodnikaSałatka z makaronem, ogórkiem i boczkiemWiosenna pasta z łososiemOgórek z rzodkiewką