ßßß

Śledź smażony w panierce w zalewie octowej jest bardzo znany w Dani. Duńczycy robią go albo sami od podstaw w domu albo kupują gotowe śledzie ze sklepowych półek. Śledź ten jest bardzo nietypowy w smaku, bowiem jest robiony na sposób słodkawy, mimo iż jest w zalewie octowej . W sklepach jest bardzo dużo różnych gatunków śledzi, wszystkie są w słodkich zalewach, duńczycy lubią je jeść właśnie w takim stylu, tradycyjnie z ciemnym pieczywem razowym z masłem.
Śledzie smażone podaje się na obiad z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz z dodatkiem gotowanych warzyw.Kanapki ze smażonym śledziem jada się w Dani bardzo często podczas lunchu między godziną 12-14. Wówczas takie smażone śledzie jada się z ciemnym razowym pieczywem i masłem.



SKŁADNIKI:filety śledziowe (całe śledzie), margaryna do smażenia , 2 jajka, mąka, bułka tarta, sól i pieprz, musztarda Dijon, świeży koperek.WYKONANIE:Śledzie oczyścić, odfiletować, usunąc skórę, posolić i popieprzyć. Posmarować w środku musztardą,posypać poszatkowanym świeżym koperkiem. Odstawić do lodówki na 30 min. Panierować filety w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na margarynie na złoty kolor. Odstawić do ostudzenia. Przygotować marynatę wg.przepisu poniżej.UWAGA: Można usmażyć śledzie w wersji bez bułki tartej i jajka. Filety obtaczamy tylko w mące i smażymy na rozgrzanej margarynie.MARYNATA OCTOWA :0.5 l octu zwykłego, ok.200 gram cukru, 10 ziaren pieprzu, 2 listki laurowe.Zagotować razem ocet, cukier, listki laurowe i pieprz. Ostudzić marynatę. Zalać nią usmażone wystudzone filety śledziowe. Pozostawić w zalewie na cały 1 dzień. Podawać ze świeżymi krążkami cebuli. Jeśli chcemy jeść jako ciepły obiad z ziemniakami należy filety wyjąć za zalewy i podgrzać je w piekarniku . W wersji na zimno podawać z razowym chlebem z masłem.





About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Owsianka gotowana z jeżynami, posypana tartym jabłkiemSmażona cukinia z czosnkiem >